Sokszor vagy dühös, feszült? Tudtad, hogy a negatív érzések visszahatnak rád? A jóga segít, hogy rálépj a testi és lelki tisztaság útjára. Leírtam, hogyan.

Saucsa – a tisztaság ereje a jógában

Tudom, hogy nem sokan szeretnek elmélettel foglalkozni, ha testmozgásról, sportról van szó. Aztán előbb-utóbb mindenki belátja, hogy a futáshoz is ismernünk kell alapvető dolgokat. Hiszen nem mindegy, hogyan dolgoznak az izmaink, milyen gyakorlattal mit fejleszthetünk, erősíthetünk, és az sem, hogy hogyan kerüljük el az esetleges sérüléseket. Ez pedig mind-mind elmélet, amelyre a jógában különösképp szükségünk van. Némi kiegészítéssel, például a tisztaság kérdésével.

A jóga ugyanis nemcsak testi, hanem lelki gyakorlat is, amelyet folyamatos önfejlesztéssel, magunk egyre jobb megismerésével tehetünk teljessé. Ezért fontos, hogy ismerjük annak hátterét, miértjeit, és az ászanákhoz való kapcsolódását vagy azokban való kiteljesedését.

Nem hitegetlek téged sem: ahhoz, hogy a jóga hatására valóban megváltozzon az életed, muszáj tanulnod is. Nem kell, hogy jógaguru légy, nem kell semmilyen más istenben hinned, és nem kell faékszereket vagy keleti ruhákat sem hordanod. A jóga nem a külsőségekről, hanem rólad szól.

A jóga útjai

A jógának négy útja van:

 1. Karma jóga- az önzetlen cselekvés útja,
 2. Bhakti jóga- az odaadás, a szeretet jógája,
 3. Dzsnyána jóga- a tudás ösvénye és
 4. Rádzsa (Astanga) jóga– a királyi út, vagy a „nyolclépcsős ösvény”

Ez utóbbi áll abból a bizonyos 8 lépcsőből, amelyről épp legutóbb írtam részletesebben.

Persze ne úgy képzeld el, hogy ez a 4 jógaút vagy jógaösvény egymástól teljesen független, esetleg egymásnak ellentmondó, vagyis az embereket megosztó felfogás és gondolkodás lenne. Ez a négy út azért van, mert mindenki máshogy tud eljutni az önmegismerésig, a harmóniáig.

Tisztaság a Rádzsa jógában

A Rádzsa jógát Ashtanga (nyolcszintű) jógának is nevezik. A Harmónia Jógastúdióban a Rádzsa jógát gyakorolhatod, amely a testet és a lelket, vagyis a testi és a szellemi oldalunkat is egyaránt megdolgoztatja a cél elérésének érdekében.

Ezért foglalkozunk most a hétfői jógaórákon Patandzsali 8 lépcsőjével, azon belül pedig ősszel a Nijamával.

Ha követed a blogot, akkor tudod, hogy a 2. lépcső a Nijamak, mely „előírásokat” jelent. Az előírások szabályozzák az ember szokásait és rendezik személyiségét, lehetővé teszik, hogy az ember fizikailag, mentálisan és lelkileg erős legyen. Az öt Nijama a következő:

 • a Saucsa – tisztaság,
 • a Szantósa – elégedettség,
 • a Tapasz – szenvedély, vezeklés,
 • a Szvádjája – az önvaló megismerése és
 • az Ísvara-pranidhána – az Isten iránti szeretet.

Beszéljünk ma egy kicsit a Saucsáról, a belső és külső tisztaságról. Az őszi jógaórákon úgyis a Nijama a központi téma, ezen belül szeptemberben a Saucsa (tisztaság) és szeretném, ha ezzel a kis előtudással megkönnyíthetném az utadat.

A Saucsa, azaz a tisztaság fontossága

Tisztának lenni alapvető igényünk, bár a történelemből tudjuk, hogy ez nem volt mindig így. Viszont mióta az emberek rájöttek arra, hogy számos betegséget elkerülhetünk, ha ápoljuk a testünket, ha rendszeresen mosakszunk, fürdünk, ez már valóban nem kérdés. Sokkal nehezebb viszont a lelkünket tisztán tartani, pedig ma már az is egyértelmű, hogy a lelki „mocsok” ugyanolyan ártalmas, mint bármilyen külső tisztátalanság. Sőt.

Baktay Ervin írta „A diadalmas jóga” című művében, hogyA test belső tisztasága visszahat a szellemre, hiszen rajta keresztül éri a szellemet minden kívülről érkező hatás. A szennyes, elhanyagolt test rossz szűrő és hiányosan, fertőzötten közvetíti a külső hatásokat.”

Ezért elengedhetetlen, hogy foglalkozzunk ezzel a kérdéssel is. Te is tudod magadról, hogy ha negatív gondolatok járnak a fejedben, ha sokszor vagy dühös, mérges, frusztrált, az előbb-utóbb kihat a tested egészségére is. A tisztaság, mind a belső és a külső, egymásra oda-vissza hat, ahogy a szellem tisztasága is a lélekre, és fordítva. Belső tisztaság nélkül pedig logikusan a lelked sem fog fejlődni.

A jóga segít a tisztaság elérésében

A jógával megtanulod,

 • hogyan tisztíthatod meg a testedet,
 • a légzőgyakorlatokkal és ászanákkal a belsődet,
 • a szellemi táplálékkal pedig a lelkedet.

Ha szorgalmasan gyakorolsz, és elindulsz ezen az úton, a lehető legtöbbet teszel azért, hogy boldog légy.

Velem tartasz? Szeretettel várlak a Harmónia Jógastúdióban hétfőn 19:00-től.

Namaste