A szakrális (szex) csakra felel a kapcsolatainkért. De hogyan érhetjük el, hogy megszűnjenek az érzelmi és szexuális gondjaink? Itt a válasz.

A szakrális, azaz szexcsakra szerepe az életünkben

Ha ismerjük a kifejezés jelentését, talán nehezen tudjuk azt összehozni a szexualitással. A szakrális ugyanis valami istenit, misztikusat, gyökereinkből fakadót, hitünkből eredőt jelent. Mégis hogyan lehet akkor a második csakra szexcsakra? Mi köze a természetfelettinek a nemiséghez? És miért annyira fontos, hogy ne hanyagoljuk el a jógában sem ezt a területet?

Ha olvastad a csakrákról szóló bevezető írásomat, tudhatod, hogy minden bennünk található erőforrás, erőközpont szervesen és szorosan összekapcsolódik. Ha valamelyik „lelki izmunk” nem működik megfelelően, az a többire is kihatással van. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy külön-külön ne lenne értelme erősíteni egyik vagy másik csakránkat, de ha jógázol, egészében kell nézned magad: a tested, a lelked, a szellemed és azok kapcsolatát.

A szakrális csakra jelentősége

Ha hiszed, ha nem, ennél a csakránál nem elsősorban a szexualitásunk javításáról, rendbe tételéről van szó. Sokkal több minden van a háttérben, mint gondolnád. A szexualitás ugyanis az egyik legtermészetesebb „jelenség” a világegyetem életében, hiszen ez a teremtés alapja.

A szexualitás tehát belőlünk fakadó ösztön, amelyet vagy elfojtunk, vagy a helyén kezelünk. Ez utóbbi a nehezebb, pedig számos problémától kímélnénk meg magunkat, ha elfogadnánk a bennünk élő „ösztönlényt”.

A szakrális csakránk működése felel tehát azért, hogy

  • mennyire vagyunk tudatában saját érzelmeinknek és fizikai vágyainknak,
  • mennyire vagyunk képesek átadni magunkat másoknak,
  • hogyan viselkedünk a számunkra vonzó emberekkel,
  • vannak-e szexuális problémáink, illetve
  • hogy mennyire tudjuk megélni a saját nőiességünket, férfiasságunkat,
  • ide tartozik még a kreativitás és alkotóerő.

A szakrális csakrát éppen ezért a köldök alatt kb. 3 ujjnyira találod, közel a nemiszervekhez és szoros kapcsolatban mind a gyökércsakrával, mind a napfonatcsakrával.

Ha gond van a szakrális csakra körül…

Mivel ez a csakra alapvetően befolyásolja a termékenységet, a nemi identitások erősségét, azaz az életünk alapjait, elengedhetetlen, hogy rendbe tegyük ezt a területet. Hihetetlenül sok nő és férfi(!) él úgy, hogy félelmek, hiedelmek, negatív tapasztalatok gátolják őket világuk felszabadult megélésében. Biztosan te is ismersz olyan embereket, akik nem mernek másokhoz közeledni, akik elfordulnak nemcsak a nemiségtől, hanem embertársaiktól is. Akik különböző betegségekkel küzdenek, mint amilyenek az emésztési problémák vagy here-/petefészekbetegségek. Náluk a szakrális csakra valószínű rosszul működik.

De mit tehetünk annak érdekében, hogy ez megváltozzon? Hogyan érhetjük el, hogy a saját nemiségünket, ösztön vezérelte természetünket a helyén „kezeljük”, „irányítsuk”? Hogyan lehetünk vagy maradhatunk újra egészségesek?

 

Jógázz a megfelelően működő szakrális csakráért!

Nagyon fontos, hogy bízzunk önmagunkban, felismerjük, megéljük és fel is vállaljuk az érzéseinket a környezetünk felé mind szexuális, mind mentális értelemben. Nem visz előre, ha érzelmileg kiegyensúlyozatlanok, befolyásolhatók, visszafogottak vagy épp túlfűtöttek vagyunk, ahogy az sem, ha ridegek, számítók, túlzottan önkritikusok és magunkkal szemben is hitetlenek.

A jóga csodálatos művészete épp azt a célt szolgálja, hogy megteremtsük magunkban az egységet és megerősítsük a bennünk lévő szeretetet önmagunk felé is. Ez pedig hol máshol is játszhatna nagyobb szerepet, mint a szakrális, azaz a szexcsakránál.

Október 5-én várlak a Csakra flown, ahol a szakrális csakra lesz a téma!

NAMASTE

Együd Kriszta