A gyökércsakra megalapozza a stabilitásodat, az önbizalmadat. Ha ez nincsen rendben, te sem leszel. Ma megírtam, mit tehetsz azért, hogy ez megváltozzon.

Gyökércsakra, az életed meghatározója

Legutóbb már megírtuk, mi is a csakrák lényege, szerepe az életünkben. Mától minden héten megnézünk egyet közelebbről is. Talán így hamarabb összeáll benned egy kép arról, hogyan érdemes a saját testedre és ezáltal a saját életviteledre tekintened.

Ahogy bevezető cikkünkben írtuk, a gyökércsakra a stabilitásért, a biztonságért, a vitalitásért felel. Elég csak logikusan gondolkodni. A fa a gyökereivel kapaszkodik a talajba, vagyis tulajdonképpen a gyökereinek köszönhetően marad talpon. Ha valamiért a gyökérzete nem elég erős, a fának sem jósolhatunk hosszú életet. A gyökér maga a biztonság kulcsa. Az a hatalom, amely megalapozza a mi stabilitásunkat, az életbe vetett bizalmunkat is.

Ezért olyan fontos, hogy foglalkozzunk a gyökércsakrával. Ha nem állunk stabil lábakon, hogyan is hihetnénk, hogy fenn tudunk maradni. Ugye, milyen egyszerű?

A gyökércsakra szerepe az életünkben

A gyökércsakra szerepe tehát az, hogy egy rendszert vigyen az életünkbe. Egy olyan rendszert, amelyre építhetünk. A legfontosabb feladata tehát, hogy

 • erőt ad;
 • fegyelemre nevel;
 • kitartóvá tesz
 • és ezek miatt stabilitást nyújt a “harcainkhoz”.

Most már csak azt kell tudnunk, hogyan ápoljuk a gyökércsakránkat, mit tehetünk annak érdekében, hogy ez az alap jól legyen.

Gondozd a gyökércsakrádat!

Két szót kell csupán megjegyezned: légy pozitív és nyitott. Tudom, unalmas már, hogy mindenhonnan ez folyik, de azért valami oka csak van, nem?

Írtam már a pozitív gondolkodásról, arról, hogy ez hogyan segíthet neked. De ha nem olvastad, akkor is tudhatod, hogy teljesen más világot láthatsz magad körül, ha elfogadóan és mosolyogva szemléled azt, mintha mindennek csak a rossz oldalát veszed észre. Most kössük ezt össze a gyökércsakrával:

 • Ha csak negatív gondolataid vannak,
 • ha mindig mindent csak kritizálsz,
 • ha minden nehézségre úgy tekintesz, mint lehetetlen feladatra,
 • ha mindentől elmenekülsz,

akkor nagy valószínűséggel hiányzik belőled a bizalom: az önbizalom és a másokba vetett hit is.

Ebből kifolyólag alapvetően nem érzed magad biztonságban, hiszen saját magadban is kételkedsz. Ha pedig így van, nem vagy stabil. Könnyen befolyásolhatnak, könnyen irányíthatnak, ráadásul te magad is hamarabb megfutamodsz. Úgy látod, neked semmi sem sikerül és az egész életed nem más, mint egy jéghegy, amelyre képtelenség felkapaszkodni.

Ha viszont dolgozol a gyökércsakrádon, mindez megváltozik. Nagyon hamar. Hiszen az egészséges gyökércsakra alkalmazkodik a változásokhoz, rugalmasan kezeli a nehézségeket.

Így erősítsd meg magad!

A csakrák megerősítésén elsősorban meditációval dolgozhatsz. Ahhoz viszont, hogy tisztán tudj meditálni, szükséged van a jógára is. Az ászanák támogatnak ugyanis az elmélyülésben, a feszültségek levezetésében, a befelé fordulásban. Ha a jógagyakorlatok után meditálsz, sokkal hamarabb eljutsz arra az állapotra, amely a gyökércsakrád megerősítéséhez kell.

 • Koncentrálj arra, hogy stabil és nyitott vagy.
 • Koncentrálj arra, hogy van elég erőd az életben.
 • Koncentrálj arra, hogy mindent meg tudsz oldani, amit csak meg lehet.
 • Képzeld el a gyökércsakrádat, ha másként nem megy, tényleg egy stabil gyökérzetként, és lásd a magad erejét.

Gyakorolj sokat!

Egyet azonban ne feledj: minden csakrádra ugyanannyi energiát kell majd fordítanod, hogy egyensúlyban légy. 

Hétfőnként – még 8 alkalommal – a Csakra flown órákon foglalkozunk a csakrák témájával.

Ha többet szeretnél megtudni a gyökércsakráról, ajánlom ezt a cikket is olvasásra: https://rejtelyekszigete.com/gyokercsakra-jelentosege-es-tulajdonsagai/

NAMASTE

Együd Kriszta