Mik azok a csakrák? Hogyan segítenek az életedben? Miért fontos, hogy foglalkozz velük? Blogsorozatomban a jóga oldaláról közelítem meg a kérdést.

A csakrák ereje

A csakrák világa az európai gondolkodástól kissé távol áll, vagy jobban mondva idegen tőle, kevésbé megfogható. Ez egyáltalán nem is meglepő, hiszen mi nem úgy gondolkodunk a testünkkel a kapcsolatban, mint a keletiek. Vallom azonban, hogy érdemes lenne.

Mik azok a csakrák?

A csakrák tulajdonképpen erőközpontok, amelyeknek a működése csak akkor tudatosul bennünk, ha valami nem stimmel. Biztosan veled is előfordult már, hogy csak egy kiadós edzés után jöttél rá, hogy “ott is van az izmod, ahol eddig nem is sejtetted”. Amikor izomlázad van még az arcodban is, akkor tudatosul benned, hogy milyen testrészeid vannak valójában. Igaz? De a csakra nem egy testrész, hanem egy mozgatórugó: a lelked “izma”.

Milyen csakrák segítik az életünket?

Az elkövetkezendő hetekben azt a 7 csakrát szeretném majd neked részletesen bemutatni, amelyekkel ha foglalkozol, az életed egyenesbe kerülhet. A 7 csakra a következő:

  • Gyökércsakra
  • Szakrális csakra
  • Napfonatcsakra
  • Szívcsakra
  • Torokcsakra
  • Harmadik szem csakra
  • Koronacsakra

Lelki szemeid előtt most biztosan egy fa jelent meg, és nem is véletlenül. A keleti kultúrákban, így a jóga tanaiban az embert gyakran úgy ábrázolják, mint egy csodálatos fát, amelyik a gyökereivel kapaszkodva stabilan áll és egy lombkoronában csúcsosodik ki.

Az ember a természet része, ezért egyáltalán nem meglepő ez az összehasonlítás. Nekünk még szoknunk kell, hogy így gondoljunk magunkra, pedig ha csak egy kicsit is foglalkozunk a világ természeti törvényeivel, rájövünk, hogy az ember és így a teste is éppen olyan, mint az őt körülvevő világ: ahogy például a Föld felszínének kb. 70%-át víz borítja, az emberi testben sincs ez másként. Érdemes úgy tekintened magadra, mint a természeti környezetünk leképeződésére. Valóban pont úgy vagyunk “összerakva”, mint a világunk.

Tökéletesen tudták/tudják ezt a jógik, nem véletlenül fedezték fel a 7 erőközpontot, azaz a csakrák “tudományát”

Mire jók a csakrák?

Ez már egy nehezebben megválaszolható kérdés, ugyanakkor jobb létünkhöz elengedhetetlen, hogy tisztában legyünk a csakrák erejével, működésével, hatásával, és azzal, hogyan hozhatjuk őket harmóniába.

A Harmónia Jógastúdió sem véletlenül viseli ezt a nevet. Az életünket befolyásoló csakrák célja ugyanis valóban az, hogy segítségükkel harmóniát teremtsünk magunkban és ezáltal a környezetünkben is.

1.) A gyökércsakra a stabilitásért, a biztonságért, a vitalitásért felel.

2.) A szakráliscsakra az érzelmek, vágyak kivetüléséért, megéléséért felel.

3.) A napfonat csakrában összpontosul a belső erőnk, és ez az egyik legfontosabb területünk életünk irányításának szempontjából.

4.) A szívcsakra az energetikai központunk, az érzelmi beállítottságunk “helye”.

5.) A torokcsakra a megnyilvánulásainkért felel, azaz, hogy hogyan kommunikálunk másokkal, hogyan tudjuk magunkat kifejezni, megértetni stb.

6.) A harmadik szem csakra (homlokcsakra) azért különleges, mert az emberek zöme nem is gondolna arra, hogy van ilyene is. És nem azért, mert ez a bölcsesség, a felelősség központja, hanem mert inkább aggyal szokás gondolkodni, nem teljes belátással.

7.) A koronacsakra pedig talán még nehezebben értelmezhető számunkra, hiszen ez az a terület, amellyel a mindenséghez kapcsolódunk, amelyben az abszolút tudatos életet teremtethetjük meg magunknak.

Ha foglalkozol a csakrák jó működésével, ha mindegyik csakrádnak külön időt szentelsz az elmélyüléseid során, jó eséllyel javul a kedélyállapotod és lehetsz boldog, megelégedett az életedben.

Hogy hogyan és pontosan miért, arról a következő blogcikkekben részletesen írok.

Maradj velem továbbra is a Harmónia Jógastúdió oldalain, hogy ne csak “testileg”, hanem lelkileg is támogathassalak az utadon.

NAMASTE

Együd Kriszta