Tedd rendbe a gondolataidat, irányítsd a saját életedet! Jógaóráimon ebben segítek Neked. A következőn épp a gondolat tisztaságáé a főszerep. Olvass bele!

 

A gondolat tisztasága

Amikor a tisztaságról, mint fogalomról beszélünk, elsősorban a testünk és lelkünk tisztasága jut eszünkbe. Ezek is nagyon fontos dolgok, de ahhoz, hogy a tisztaságot teljesen megéljük, még valamire szükségünk van: a gondolataink rendbe tételére. Úgy vélem, ez a legnehezebb megfogható és elsajátítható „tevékenység” egy jógázó számára. Ha pedig még kezdő jógázó vagy, talán egyenesen lehetetlennek is tűnik.

Nem titok, hogy a gondolatok hatnak.

  • Kihatnak ránk,
  • a tetteinkre,
  • a lelkünk állapotára,
  • az egészségünkre.

Elég, ha csak arra gondolunk, hogy borongósabb, depresszív lelkületünk megmételyezheti a szívünket és a megbetegítheti a testünket is.

 

A gondolat ereje

Arról is sokat hallhatunk, hogy a gondolatokkal teremteni tudunk. De azért ne üljünk fel kapásból az olyan ijesztgetéseknek, hogy a negatív történéseket is egy egyszerű gondolatfoszlánnyal bevonzhatjuk az életünkbe. Ez attól azért bonyolultabb, és nem is ilyen egyértelmű. Mire is gondolok pontosan?

Ha átsuhan az agyadon, hogy valami rossz történhet a gyermekeddel, magaddal, vagy valakivel, aki fontos neked, az még nem jelenti azt, hogy baj is fog történni. Sokkal inkább arról van szó, hogy az agyunkban lévő gondolatok kuszasága „játszik velünk”, és valamilyen szorongásunkat vetítjük így ki egy adott pillanatban.

Tudom, hogy zavaró, amikor egyre több „butaság” jut az eszünkbe, és egyre többször fog el az aggódás vagy a félsz. De ennek okai másban keresendők. Ami viszont biztos, hogy mindennek a megtisztításával sokat tehetünk azért, hogy az életünk nyugodtabb, szorongásoktól mentes legyen.

 

A gondolat tisztasága a Nijama szerint

 Ha már tudjuk, hogyan tisztítsuk meg a testünket, vagyis a Nijama külső tisztaságának „lépéseit” elsajátítottuk, és a szervezetünket belülről is hozzásegítettük a tisztuláshoz, nekiveselkedhetünk a gondolataink rendbe tételének is.

Mielőtt azt gondolnád, hogy ezek csak egymást követő folyamatok lehetnek, hadd mondjam el, hogy a legjobb, ha párhuzamosan gyakoroljuk a Nijama lépcsőit. De mivel ez egyáltalán nem könnyű feladat, az sem baj, ha fokozatosan haladsz az öntisztítással.

A Nijama olyan előírásokat tartalmaz, amelyek a helyes életvezetésben nyújtanak segítséget: általuk fizikailag, mentálisan és lelkileg is erősek és pozitívak leszünk. A Nijama betartásával az ösztönös cselekedeteinket, gondolatainkat felváltja a tudatosság, és elindulunk az önismeret csodálatos útján.

 

 

A Nijama és a gondolat tisztaságának kapcsolata

A Nijama abban támogat, hogy

  • pozitívan gondolkodj,
  • lelkesedj az életért,
  • és koncentráltan cselekedj.

Ezeknek a hatását pedig nem hiszem, hogy külön magyaráznom kellene. Az ilyen jellegű „rendszerszemlélet” keretet ad az életünknek, amely kereteket ugyan át lehet hágni, de nem érdemes. A keret, a gondolatok tisztasága, vagyis a tudatos élet olyan mértékű biztonságot ad, amelyre minden embernek szüksége van.

Ugye, neked is jobb lenne nyugodtabban, megfontoltabban, higgadtabban élni? Nem mindig csak dühöngeni, bosszankodni, a rossz dolgokat észrevenni…

A Nijama ebben támogat Téged. És persze én is a Harmónia Jógastúdióban, ahol a következő, szeptember 23-i Harmónia Flow órámon a gondolatok tisztaságára építjük fel a gyakorlatainkat.

Gyere el, és tapasztald meg azonnal pozitív hatását.

Namaste