A jóga egyik fontos tanítása, hogy elégedettek legyünk. De vajon te ugyanazt érted ezalatt, mint én? Neked mit jelent elégedettnek, megelégedettnek lenni?

Elégedett vagy az életeddel?

Gondolkoztál már ezen, vagy csak gyűröd a napokat egymást után anélkül, hogy észrevennéd, milyen gazdag is vagy valójában?

Te elégedett vagy?

Tudom, nem könnyű már maga a fogalom értelmezése sem, nem véletlenül fogunk foglalkozni ezzel a következő jógaóráimon is. Megelégedettnek lenni ugyanis nem egyenlő a nemtörődömséggel, közömbösséggel.

Ha egy jógi azt mondja neked, törekedj a megelégedettségre, akkor nem azt érti ez alatt, hogy

  • törődj bele a sorsodba,
  • fogadd el, hogy ennyi jutott „osztályrészedül”,
  • csendesedj el a semmittevésben.

Nem. A megelégedettség még véletlenül sem erről szól. Tény, hogy arra figyelmeztet, ne akarj feleslegesen nagyra törni, óriási javakat felhalmozni, mégis van egy mélyebb értelme.

 

 Szantósa, a megelégedettség tana

Patandzsali 8 lépcsőjének második „foka” a Nijama, amelyen belül a Szantósa jelenti a megelégedettséget, a belső nyugalmat.

A Szantósa tulajdonképpen a szamatva (nyugalom) szóval rokon, és a kiegyensúlyozottságra utal. Arra a kiegyensúlyozottságra, amelyet a 21. században egyre nehezebb elérni, megvalósítani.

Te mennyire tartod magad kiegyensúlyozottnak? Mennyire tudod elmondani magadról, hogy elégedett vagy a sorsoddal, és a napjaid egy nyugodt mederben folynak? Ha igen, akkor szívből gratulálok az utadhoz. Ha viszont nem, akkor vedd a kérdésemet nyugodtan provokációnak. Azt szeretném ugyanis, ha mélyebben elgondolkoznál az életeden, azon belül pedig a saját viszonyulásodon a világhoz. 

Milyen az elégedett ember?

Az elégedett embert ugyanis nem a körülötte lévő világ határozza meg, hanem ő maga, hiszen irányítani képes az életét, és mindent, ami a világban megszületik, történik, egységes szeretettel fogad.

Bhagavad-Gítában olvashatjuk, hogy

„Csak akkor szilárd valaki az önmegvalósításban (…), ha teljesen elégedetté vált megszerzett tudása és annak megvalósítása által. Az ilyen ember transzcendentális szinten áll, s önfegyelmezett. Mindent egyenlőnek lát, legyen az kavics, kő vagy arany. Aki a becsületes jóakaróval, a gyengéd jótevővel, a pártatlannal, a közvetítővel, az iriggyel, a baráttal, az ellenséggel, a jámborral és a bűnössel is egyenlően bánik, az még fejlettebb.”

Ezt pedig csak úgy érhetjük el, ha elégedettek vagyunk az életünkkel, amihez viszont éleslátónak kell lennünk. 

Hogyan lehetsz elégedett?

Fel kell ismernünk,

  • hogy mi befolyásoljuk a döntéseinket,
  • hogy csak mi állhatunk a saját boldogságunk útjában,
  • hogy csak rajtunk múlik, mihez hogyan viszonyulunk.

A Szamtósa arra kér, hogy fordítsd meg a gondolkozásodat:

  • Ha eddig azt mondtad, dühös vagy valamire, most mond azt, hagytam, hogy feldühítsen.
  • Ha eddig úgy érezted, elszomorított egy élethelyzet, mondd azt, hagytam, hogy elszomorítson.

Érted, mire akarok kilyukadni? Te döntöd el, hogy a dolgokkal kapcsolatban hogyan érzel, mihez hogyan viszonyulsz, mennyire hagyod, hogy hassanak rád.

Ha tudatosan kezded el szemlélni a világodat, rájössz, hogy mindennek a kulcsa tényleg te vagy. A jóga pedig fogja a kezedet, és segít megtalálnod önmagad. Mert csak így lehetsz megelégedett.

Én azért vagyok, hogy megkönnyítsem neked ezt az utat. Szeretettel várlak a következő órámra is, ahol a megelégedettséget a jógagyakorlatok segítségével is megtapasztalhatod.

Namaste