Hogy ne készülj ki a karácsonyi készülődés közben, hívd segítségül a jóga erejét. Mai blogcikkemben ehhez adok jóga tippeket és ötleteket.

A jóga segít a karácsonyi készülődésben is

A karácsonyi készülődés legtöbbünkből sok erőt kivesz. Hiába határozzuk el évről évre, hogy a következőre időben el kezdünk beszerezni mindent, időben nekiállunk sütni-főzni, időben ki fogjuk takarítani a lakást, valahogy soha nem jön össze. Ismerős? Pedig még most sem késő.

A profik azt szokták mondani, mindenhez kell egy terv, így a karácsonyi ünnepekhez is. Ez valóban így lehet, tervszerűen haladni jó és sikerrel is kecsegtet. De mi van, ha borul minden? Mit mond erről a jóga?

Ha a jóga tanait hívjuk segítségül, akkor meglátjuk, nem a terven, hanem a tudatosságon és az önismereten van a hangsúly.

Önismeret és jóga kell a karácsonyi készülődéshez?

Igen. Hogy tudd, mire vagy képes. Nem arra gondolok, hogy tudsz-e takarítani, sütni-főzni, hanem arra, hogy mit bírsz. Senkinek sem érdeke, hogy a fa alatt egy fáradt, lelkileg kifacsart ember álljon. Mindannyiunknak az a vágya, hogy karácsonykor mosolyogva és meghitt hangulatban élvezhessük az ünnepeket, örülhessünk egymásnak. Ehhez pedig fontos, hogy ne akarj olyat, amilyen nem te vagy.

Hiába él benned egy kép csillogó, idilli karácsonyról, ha sem a lehetőségeid, sem a természeted nem „engedik ezt meg”. Készülj inkább tudatosan az ünnepekre, és határozd el magad, hogy idén tényleg meg tudod teremteni a hangulatot. Tudom, ebben sokat segítenek a drága díszek, a mindenhol világító fényfűzérek, de ahogy a jóga is óva int a túlzásoktól, úgy neked is érdemes azt elkerülnöd.

Jóga tippek a karácsonyi készülődéshez

Egyszerű, kézzel készített dekorációkkal is, mint amilyen a fahéjrudak vagy szegfűszeges narancsok, alkothatsz tökéleteset, ráadásul aromadús érzetet is. A fahéj eleve stresszoldó, amire ilyenkor nagy szükséged van, ahogy minden nap néhány napüdvözletre is.

Ez az ászanasorozat

 • erőt ad,
 • energetizál és
 • tettrekészségre sarkall.

Ha így kezded a napot, sokkal több erőd és energiád lesz a készülődéshez. De még így „felturbózva” se akarj túl sokat egyszerre.

 

 

Fokozatosság és tudatosság a jóga segítségével

Haladj napról-napra, ahogy mi is csak lépcsőfokról-lépcsőfokra haladunk Patandzsali 8 lépcsőjén. Minden nap végezz el valamit:

 • Egyik nap takarítsd ki a hálószobát,
 • a másik nap a fürdőt,
 • harmadik nap süss linzert,
 • negyedik nap vedd meg az ajándékokat,
 • ötödik nap készíts kreatív kincseket,
 • hatodik nap csomagolj és így tovább.

Tartsd be a fokozatosság és a tudatosság elvét. Ha velem jógáztál idén, akkor tudod, hogyan figyelj magadra, a belső hangjaidra. Ez a belső hang most is segíteni fog.

 1. Mindig állj meg, és figyeld, mennyit bírsz.
 2. Ha elfáradsz, végezz el egy-két nyújtógyakorlatot vagy
 3. valamilyen fordított testhelyzetű ászanát, hogy ismét felfrissülj.

Ahogy arra már korábban is felhívtam a figyelmedet, pár perc jóga felér legalább 2-3 óra alvással. Miért ne használnád ki a benne rejlő erőt?

Remélem, a tanácsaim segítenek abban, hogy idén nyugodtabban készülhess az ünnepekre, és valóban olyan legyen a karácsony, amilyennek szeretnéd. Én ezt kívánom neked.

Vidd magaddal a jóga tanait, és találkozzunk jövőre is, hogy együtt haladhassunk tovább utunkon.

Boldog karácsonyt kívánok. 

Namaste

Kriszta