Patandzsali 8 lépcsője visz bennünket végig azon az úton, amely a harmóniához vezet. A jóga művészetének ez az alapja. Ma ezt foglaltam össze.

A te jóga vezette utad

Az idei jóga-ősz teljesen más volt nemcsak nekem, hanem mindenkinek, aki a Harmónia Jógastúdióban velem tartott. Új lépcsőfokra léptem ugyanis, és minden célom az volt, hogy ezen az úton téged is segítselek. Elindultunk hát felfelé Patandzsali 8 lépcsőjén, hogy elérkezhessünk ÖNmagunkhoz.

Az órák tematikus rendben zajlottak, hogy ne csak a testünkről és az azt megerősítő ászanákról legyen szó, hanem a mentális egészségünkről is. Ehhez hívtam segítségül a „megbékélés útját”, azaz Patandzsali tanításait, azon belül pedig az Astanga jóga 8 területét.

Patandzsali 8 lépcsője a jóga útján

Mivel ismétlés a tudás anyja, újra leírom, melyek ezek:

 1. Jama – az erkölcsi elvetés elvei
 2. Nijama – az erkölcsi elfogadás elvei
 3. Asana – a testgyakorlatok végzése
 4. Pranajama – a légzés uralma
 5. Pratjahara – érzékek feletti kontroll megszerzése
 6. Dharana – koncentráció
 7. Dhjana- meditáció
 8. Samadhi – tiszta létezés állapota.

Természtesen három hónap alatt nem lehet végig járni mindegyik lépcsőt, hiszen akkor gyorstalpalóvá kellene átírnom a jógaóráimat. De te is jól tudod, jógával foglalkozni nem lehet felületesen. Ezért is írok a blogon részletesebben a tanairól, és ezért is haladunk lépésről lépésre az óráimon.

A Nijáma szerepe

A Nijamával igen részletesen foglalkoztunk, hiszen az 5 területének mindegyike nagyon fontos: 

Ezzel kapcsolatban a lényeg szintén nem a szó szerinti értelmezésen van. Ahogy korábban említettem,

 • a tisztaság nemcsak a tested, szervezeted és bőröd karbantartására vonatkozik, hanem a lelked és a gondolataid tisztaságára is.
 • Az elégedettség azt jelenti, hogy megbecsülöd mind a szellemi, mind a tárgyi javaidat, és óvakodsz a felhalmozástól.
 • A vezeklés és az önvaló megismerése nem más, mint az önkontroll, amikor tisztán látod magadat, és nem engeded, hogy a vágyaid uralják vagy irányítsák az életedet.
 • Az Isten iránti szeretet pedig igazából rólad szól, még ha ezt nehéz is elfogadni. Arról a benned lakozó Istenről, akiben hiszel, akire érdemes hallgatni, és akihez mindannyian szeretnénk eljutni.

A Harmónia Jógastúdió tanácsai

A jógaóráimon sokat beszélgettünk ezekről a lépcsőfokokról, és nem egyszer volt, hogy csukott szemmel végeztük az ászanákat is. A külső behatások ugyanis csak az igazán koncentráltakat nem zavarják meg, nem beszélve arról, hogy így könnyebb is befelé figyelni:

 • a mozgásodra,
 • a levegővételedre,
 • a lelkedben dúló és feloldandó feszültségekre.

A jóga ugyanis szerintem itt kezdődik: a feszültségoldásnál.

Nem is olyan régen kérdeztem tőled, hogy te vajon a Nijama szerint élsz-e? Hogy csak elfogadtál valamilyen mások által erkölcsösnek tartott értékrendet, vagy tényleg hiszel is annak igazában?

Erre talán most már tudsz válaszolni, és ha eddig velem tartottál, akkor hiszem, hogy változtatni is képes vagy, ha arra van szükséged.

A következőt javaslom a folytatáshoz:

 1. Továbbra is figyelj magadra!
 2. Kontrolláld a viselkedésedet, a megnyilvánulásaidat!
 3. Tudatosítsd magadban az érzéseidet!
 4. Ne hagyd, hogy a külső dolgok eltérítsenek az utadról!

Remélem, továbbra is velem tartasz, és felléphetünk együtt a többi lépcsőfokra is. Szeretettel várlak az óráimon.

Namaste