A skandinávok kontinensünk legboldogabb emberei, pedig közülük szenvednek a legtöbben depresszióban. Hogy is van ez? Mi a titkuk? A jóga? Most megtudhatod.

Ami a skandinávoknak a természet, az nekünk a jóga

Teljes erővel beköszöntött a nyár. Egy ilyen vegyes május után legtöbbünknek bizonyára jól is esik, hiszen a nyárnak rengeteg pozitív érzelmi hozadéka van:

  • jobb a kedvünk,
  • energikusabbak vagyunk,
  • frissebben ébredünk, és ez a frissesség hosszabban is tart,
  • nem utolsó sorban magabiztosabbakká is válunk.

Természetesen ez mind-mind a Nap adta D-vitaminnak köszönhető, de magának a ténynek is, hogy a világos időszakok hosszabbak.

 

A skandinávok jógája

Tudható, hogy a skandináv országokban, ahol eleve borúsabb az időjárás, és sokat van sötét, az emberek is borongósabbak. Ennek ellentmondani látszik az, hogy mégis a dánok jelenleg a legboldogabbak, hogy a finneknél irigylésre méltó az oktatási rendszer, és a svédek kifejezetten erősek és energikusak. Hogy mi ennek a magyarázata? Nem, nem a jóga. Vagy mégis?

Emlékszel még, mikor arról írtam, hogy a jóga nem a szőnyegen kezdődik, hanem a mindennapi cselekvéseink közben? Hogy a jóga nem pusztán gyakorlatok egymást követő sorozata, hanem egy állapot? Hogy a jóga egy olyan létforma, amely a tudatosságával segíti az ember boldogulását?

Nos, a skandinávok ezeket a tényeket mind ismerik.

 

A tudatosság a jóga egyik alappillére

Természetesen náluk is egyre népszerűbb a „rendes” jóga, ők viszont a boldogságukat eleve a tudatos életvezetésüknek köszönhetik:

  1. Tudatosan óvják a környezetüket, és rengeteget is vannak a szabadban. Bizonyított tény, hogy a természet közelsége kisimítja az emberi elmét, levezeti a stresszt, feltölti az energiaraktárakat. Kevés országban van annyi zöld terület, mint például a finneknél.
  2. Tudatosan használják ki a szabadidejüket, és minden munka utáni vagy előtti percüket a szeretteikkel töltenek. A szeretet erejét pedig nem kell külön magyarázni.
  3. Tudatosan építik és alakítják az otthonaikat is (gondolj a dán építészetre!), hogy abban minden a stresszoldásról és a családi békéről szóljon.
  4. Ráadásul tudatosan betegségként kezelik a rájuk jellemző „téli” depressziót is, s ennek megfelelően tesznek is ellene.

Vagyis minden szabad percük a feltöltekezésről, a harmóniáról, a nyugalomról szól. Ismerős szavak? Igen, ez pont olyan, mint a jóga.

 

A jóga igazi mentsvár

 

De mi nem Skandináviában élünk, és bár mi is törekedhetünk arra az életvitelre, egyelőre ez még távolinak tűnhet számunkra. Viszont itt van testközelben ez a csodálatos lehetőség, a jóga megismerésének lehetősége, amellyel csak élnünk kell.

Tapasztaltam és tudom, sőt hiszem is, hogy a jóga minden nehézségen átsegít. Most nyáron talán még könnyebben is.

Gyere és próbáld ki! Minden útmutatást, támaszt megadunk hozzá, neked csak jelen kell lenned. Szeretettel várunk.

Namaste

Forrás: https://divany.hu/offline/2019/02/14/boldogsag-skandinavia/

.