Mi az a belső hang? Miben segít neked? Vihet-e tévútra? Hogyan találd meg? Mi köze mindennek az agyadhoz? A cikkből mindenre megkapod a választ.

Találd meg a belső hangod!

Tudom, hogy ez az egyik legnehezebb feladat az életünkben, de tűnjön bármilyen lehetetlen küldetésnek is, nagyon fontos megtalálnunk a belső hangunkat. Ez mindennek az alapja, és ez az egyetlen igaz segítőnk az utunkon.

Mindegy, hogy milyen célokat tűztél ki magad elé, hogy milyen álmaid és vágyaid vannak az életedben, a belső hangod az egyetlen megbízható lelki „forrásod”. 

Mi az a belső hang?

Van, aki lelkiismeretnek hívja, van, aki Istennek, van, aki egyszerűen csak megérzésnek. Úgy gondolom, mindenkinek igaza van. A belső hangunk ugyanis soha nem hazudik, és a megérzéseinkkel egyetemben, mondhatni isteni sugallatra mondja meg nekünk, hogy merre tovább. Már csak meg kell őt hallani. A kérdés az, hogy hogyan?

  

Hogyan figyeljünk befelé?

Ehhez feltétlenül szükséged lesz arra, hogy félrevonulj egy csendes helyre. Ha nincs rá módod, akkor várd meg az estét, amikor már mindenki nyugovóra tért körülötted. A csend elengedhetetlen a befelé figyeléshez, kivéve, ha már olyan magas szintű jógi vagy, hogy minden zavaró tényezőt, zajforrást figyelmen kívül tudsz hagyni. Ettől azonban az emberek többsége még nagyon távol van, ezért maradjunk annál, hogy csendes, zajmentes körülményeket biztosítasz a befelé figyeléshez.

Ekkor fogod ugyanis igazán észrevenni, hogy még a legnagyobb csöndességben is hatalmas zaj van a fejedben:

 • a gondolatok cikáznak,
 • a fantáziád erőre kap, és még az is lehet,
 • hogy szembesülsz saját szorongásaiddal.

Ez nem baj, mert végre egyedül lehetsz és figyelhetsz az így kapott üzenetekre. Mert a gondolatok megüzenik, mi foglalkoztat valójában. A szorongásaid pedig arra hívják fel a figyelmedet, hogy mely életterületeken van javítanivalód. Ha tudatosan odafigyelsz a gondolataidra, akkor elkezdheted azokat szelektálni, és a nem odaillőket kidobálni az agyadból.

 

Melyek ezek a nem odaillő gondolatok?

 • A negatívumok, amelyek nem visznek előre.
 • A felesleges önmarcangolások, amelyek szintén nem segítenek.
 • A téves fantazmagóriák, amelyek elszomorítanak, vagy rossz útra terelnek.

Ha ezeket a gondolatokat képzeletben elkapod és kiveted magadból, akkor hirtelen szembesülsz azzal, ami valójában fontos az életedben. Ekkor fog megszólalni a belső hangod is, amelyet nyugodtan nevezhetsz innentől kezdve valóban lelkiismeretnek.

A lelkiismeret kifejezés pontosan leírja, miről is van szó. A belső hangunk, a magunk Istene ismeri a lelkünk rezdüléseit, vágyait, és mindig tudja, mikor cselekszünk jót magunkkal. Nem arról van szó, hogy másoknak ezzel ártanánk, pusztán azt jelenti, hogy jó útra terel bennünket úgy, hogy ne gázoljunk közben át a többi emberen. Mert az ember alapvetően tisztának és jónak születik, a belső hang pedig ezt soha nem felejti el.

 

Ötletek a belső hang megtalálására

Ha sikerült csendes helyre félrevonulnod, és kikapcsoltál minden elektromos berendezést magad körül, akkor nincs más dolgod, mint tudatossá válni. Tudatossá válni a környezetedre és magadra:

 • milyen a levegő;
 • milyen illatokat érzel;
 • milyen érzéseket tapasztalsz;
 • vannak-e fizikai fájdalmaid;
 • vannak-e visszatérő gondolataid.

Ez a fajta tudatos JELEN-léted tulajdonképpen a meditáció egyik formája, amely a legnagyobb segítség a belső hangodhoz való kapcsolódásban. Enélkül ugyanis sokkal inkább hallgatnál az agyad üzeneteire, mint a lelkedére.

Az agy tréfája

Tudod jól, hogy az agy gyakran űz velünk tréfát. Nem szabad természetesen ignorálni őt, hiszen az életben számos döntést ésszel kell meghoznunk, de ezt én inkább kompromisszumnak nevezem, mint az igazi vágyaink szerinti döntéshozatalnak. Sajnos erre is szükség van néha, de ha olyan élethelyzetben találod magad, ahol az ésszerű döntések sem vittek előre, ahol a megfontolt meggondolás ellenére is boldogtalan vagy, akkor kezdj el befelé figyelni. A belső hangod megsúgja, mit tégy.

A Harmónia Jógastúdióban légzőgyakorlatokkal, relaxációkkal, meditációval, különleges eseményekkel igyekszünk segíteni a befelé figyelést. Ha úgy érzed, támogatásra, útmutatásra van ebben szükséged, gyere el hozzánk. Mert a jóga nem csak a testgyakorlásról szól, hanem lelkünk megerősítéséről is.

Namaste: Együd Krisztina