Tiszteld az idődet és a másokét is, mert mindenkinek csak 24 órából áll egy nap. A jóga erre is megtanít, én pedig leírtam, hogyan segíthetek neked ebben.

A jóga segít beosztani az idődet

 

A tisztelet szavunk nekem sokáig megfoghatatlan, megmagyarázhatatlan kifejezés volt. Fel kellett nőnöm ahhoz, hogy megértsem, mit jelent. Mert gyermekkorban olyan mondatokkal találkoztunk, hogy tiszteld őt és őt, mert tanult ember, mert idősebb, mert ő hozott a világra stb.

De én csak azt tudtam értelmezni magamban, hogy kedvelem vagy szeretem-e az illetőt. Aztán rájöttem, a tiszteletnek nincs köze az érzelmekhez, és hogy tisztelni nem csak a másik embert lehet, hanem közvetve sok mindent az életünkben. Az egyik ilyen legalapvetőbb dolog az idő.

 

Tiszteld a saját és mások idejét!

Mert abból van a legkevesebb, szokták hozzátenni, én viszont máshogy látom. Nem az idő végessége miatt tartom tiszteletben a te idődet is, hanem mert tudom, hogy annak átgondolt felhasználása mennyire nehéz. Mindjárt elmondom magyarul is.

  • Tisztelem az idődet, mert sok dolgod van, és minden számodra fontos tevékenységnek bele kell férnie.
  • Tisztelem az idődet, mert neked is csak 24 órából áll egy nap.
  • Tisztelem az idődet, mert ugyanúgy van családod, magánéleted és munkád, amelyek között folyamatosan lavírozol.

Ez pedig nagyon nehéz, tudom, napi szinten tapasztalom. Ezért mindent megteszek azért, hogy ne éljek vissza az időddel. A jógaóráim megtartásakor is.

A jóga megtanít az idő tiszteletére

Előfordulhatnak késések, persze. Sokszor az utolsó pillanatban is közbejöhet valami, de nálam akkor is maximum 5 perc csúszás lehetséges. Nagyon igyekszem betartani az órák keretét, mert tudom, hogy mindenkire várnak otthon. És nekem is fontos, hogy a programjaimnak lássam az elejét és a végét. Törekedj te is erre, hogy gördülékenyen menjenek a napjaid és a másokéi is.

A jóga egyik tanítása, hogy

  • ne rendelkezzünk mások idejével, hogy
  • ne mi osszuk be mások értékes perceit, óráit, hogy
  • ne is éljünk vissza mások türelmével.

Sokszor tapasztalom, hogy az idő a legtöbb ember szemében még mindig nem szent. Pedig ahhoz, hogy értékesen teljen el egy-egy napunk, meg kell azt töltenünk tartalommal. Ehhez idő és persze cél kell. Mindezek előfeltétele pedig a tudatosság.

 

Idő, cél és tudatosság a jóga szerint

 

A jóga erre a hármasságra is megtanít. Ahhoz, hogy mindenre legyen időnk, tudnunk kell, mik a céljaink vele. Mit akarunk elérni, hová akarunk eljutni, akár szó szerint, akár képletesen élve. A tudatosság abban segít, hogy ne csússzunk ki az időnkből és mindig szemünk előtt lebegjen a cél.

Ha jógázol, meg fogod tapasztalni, hogy óráról órára tudatosabb leszel. A gyakorlatok során ugyanis oda kell figyelnünk minden mozdulatra, és folyamatosan koncentrálnunk kell a légzésünkre is. Ez a fajta összpontosítás egy idő után kihat a mindennapi cselekedeteinkre, vagyis megjelenik a tudatosság az életünkben. Az a tudatos odafigyelés, ami az idő mellett – szerintem – az elégedett és boldog élet fontos alappillére.

Ezért arra kérlek benneteket, valóban tiszteljük mások idejét és tartsuk be a saját és a többiek időkeretét is. Mindig.

Ha úgy érzed, segítségre szorulsz ebben, keress fel a Harmónia Jógastúdióban. Segítek.

Namaste

.