Az önmegfigyelés nagyon fontos ahhoz, hogy jobban légy! Ma leírtam, hogyan figyeld meg magad! Hogyan vond be a Szvadhjaja tanítását az életedbe.

 

Figyeld meg Magad, hogy jobban lehess!

 

A Szvadhjaja kapcsán fontos kitérnünk az önmegfigyelés mikéntjére. Hiszen könnyű azt mondani, hogy figyeld magadat, ha nem tudod, pontosan mire is kell fókuszálnod. A Szavadhjaja ugyanis nem azt kéri, hogy minden pillanatodra, tettedre görcsösen koncentrálj, hanem hogy tudatosan cselekedj. Akár már a reggeli felébredésnél is.

Rád is jellemző, hogy felkelés után kómásan kibotorkálsz a konyhába, főzöl egy kávét, de arra sem emlékszel, hogyan csináltad? A rutin átsegített ezen a félálomban megtett cselekvéssorozaton, igaz? Pedig érdemes lenne megnézned, pontosan mi is történt veled:

 • Milyen gondolatok kavarogtak közben a fejedben?
 • Esetleg még az álmodon gondolkoztál?
 • Vagy már a napi teendőkkel zaklattad magad?

Ezek az észre nem vett történések ugyanis nagymértékben befolyásolják, hogyan alakul a reggeled további része. Ha megfigyeled magad ebben a pár percben, máris el tudod hessegetni a negatív gondolatokat és pozitívvá fordítani a napkezdetet.

Mit jelent még az önmegfigyelés?

Az önmegfigyelés azonban nem áll meg ennyinél.

 1. A mozdulataidat is érdemes szemrevételezni. Ilyenkor tudatosíthatod magadban,
 • hogy jobban vagy-e, mint előző nap;
 • hogy fáj-e valahol; de azt is,
 • hogy energikusabb vagy fáradtabb vagy-e.

Ha ezeket megvizsgálod, akár komolyabb egészségügyi problémákat is megelőzhetsz: idejében felfedezhetsz egy esetleges betegséget, amelyet hajlamos lennél elbagatellizálni, vagy akár észre sem venni.

 1. Az öltözködés ugyanilyen fontos fázisa lehet a napnak, főleg nekünk, nőknek. Úgy gondolom, a kinézetünket rendszerint a napi hangulatunk határozza meg:
 • Ha jó kedvünk van, nem tart sokáig a napi outfit keresgélése.
 • Ha viszont ballábbal keltünk fel, még fél óra múlva is a tükör előtt kesergünk.

Ellenben, ha odafigyelünk, és elhatározzuk, hogy szeretnénk jobban lenni, akkor tudatosan választunk kényelmes, pozitív kisugárzású ruhaneműket. Hiszen legbelül tudjuk, hogy egy hét alatt nem hízhattunk annyit, hogy ne lenne ránk jó a múltkor még imádott felsőnk. Bízz a Szvadhjajaban, az önmegfigyelés erejében!

 

Hogyan segít a Szvadhjaja?

A Szvadhjaja segítségével könnyen tudatosíthatod, hogy sokszor csak a hangulatingadozásaid játszanak veled. 

Önmegfigyeléssel ugyanis ezt is képes leszel irányítani. Felismered,

 • mikor nehezítik meg a napjaidat a hormonjaid,
 • mikor hat rád erősebben vagy gyengébben az időjárás,
 • mikor van szükséged extra segítségre.

Például a jógára, amely már az első 5 percben képes minden gondodat elfelejtetni. Ha nem is tudsz eljönni a jógaórámra, akkor sem kell lemondanod az aznapi feltöltekezésről. Már 4-5 napüdvözlet is csodákra képes. 

Persze hosszútávon az az igazi, ha rendszeresen jógázol, hiszen akkor a fejlesztendő érzelmi, lelki, testi szükségleteidre összpontosítva tudsz koncentráltan haladni.

A Harmónia Jóga Stúdióban a novemberi hétfőkön a Szvadhjaja áll a központban. Az a Szvadhjaja, amelyre azoknak is szükségük lenne, akik soha nem foglalkoztak és nem is fognak a jógával. Hiszem, hogy az önmegfigyelés az emberi fejlődés alapja, az öntanítás pedig az útja.

Következő bejegyzésemben erről fogok részletesebben írni.

Addig is nyitva áll az ajtóm előtted. Szeretettel várlak óráimon.

Namaste