Nincs önfegyelmed? Nincs kitartásod sem? A jóga segítségével bebizonyítom, hogy van. Csak még nem tudsz róla. Olvasd el mai blogcikkünket, hogy elhidd.

Kell önfegyelem a jógához? Vagy inkább fordítva?

 

Vagyis hogy inkább jógára lenne-e szükségünk ahhoz, hogy önfegyelmet tudjunk gyakorolni az életünk minden területén?

Mindkét kérdésre egyértelmű igen a válasz. Ha viszont neked semmi önfegyelmed sincs, most akkor se menekülj el. Tudok olyat mondani, hogy megváltozzon magadról a gondolkodásod.

 

Miért hisszük, hogy nincs önfegyelmünk?

  • Mert azt mondták nekünk mindig is, hogy nincs (és mi elhittük, és annak megfelelően kezdtünk élni).
  • Mert nem vagyunk rászorulva az önfegyelemre.
  • Mert rá lennénk szorulva, de nincs segítségünk.
  • Mert az önfegyelem kéz a kézben jár a kitartással, és nekünk az sincs.
  • Mert már annyi kudarc ért minket, hogy meg sem próbálunk fegyelmezettek vagy kitartók lenni.
  • Mert eljutni az önfegyelemig nagyon kemény út.

Igen, nem egyszerű, és pont a fentiek miatt. Mert egyedül nem is fog menni. Ha visszahúzó közegben élsz, és távolról sem támogat senki és semmi (például a jóga pozitív és megerősítő mentális hatásai), tényleg piszok nehéz önfegyelmet gyakorolni. Én mégis tudom, hogy van önfegyelmed.

 

Neked is van önfegyelmed, csak nem tudsz róla!

Felteszek most neked pár kérdést:

  • Van munkahelyed, munkád? Igen? És bejársz oda rendesen, ugye?
  • Van családod? Vannak gyerekeid? És életben tartod őket, igaz? Vagyis foglalkozol velük, neveled őket?

Szerinted mi kell ahhoz, hogy ezekre igen legyen a válaszod? Bizony, önfegyelem, kitartás. Tehát ne hidd el senkinek, magadnak sem, hogy neked nincs, hiszen biztos nem csak Nem-eket feleltél ezekre a kérdésekre. Tudd, hogy abban, ami fontos, mindig is lesz önfegyelmünk, kitartásunk, amíg a szívünk a helyén van. Tehát tovább kérdezlek:

  • Te fontos vagy magadnak? Igen vagy nem? Biztos? Mennyire? Miért?

Megannyi kérdés, amelyekre csak te tudhatod a választ, de én – ha jól sejtem – így is megmondom, hogy nem vagy fontos magadnak. Annyira legalábbis nem, hogy az élet más területein, például az étkezés, sport, egészségesebb élet területén fegyelmezett és kitartó legyél. Mert mindig más a fontosabb. Mert önzőségnek tartod, ha nem másokért élsz. Jól gondolom?

 

A jóga nem kér, csak ad

Akkor most arra kérlek, hogy csak egyszer – tényleg csak egyszer – gyere el hozzánk a Harmónia Jógastúdióba. Próbáld ki az egyik óránkat, aztán figyeld meg a hatását. Ha tetszik, amit majd magadon tapasztalsz, gyere el még egyszer – tényleg csak még egyszer –, hogy átélhesd újra. Már 2 óra után azt fogod érezni, hogy valami kezd megváltozni benned.

Mert a jóga – sok más között – önfegyelemre és önszeretetre is tanít. A kettő pedig szorosan összefügg. Ha szereted magad, automatikusan fegyelmezett leszel azokban a tevékenységekben, élethelyzetekben, amikor épp arra van szükséged. És mivel a jógához is önfegyelem kell, ő meg is adja ezt neked hozzá. Ez jó üzlet, igaz? A jóga csak ad. Fogadd el.

 

Namaste

.