Kifogást gyártasz vagy teszel a céljaidért? Le tudsz ezért mondani dolgokról? Ha nem, kérd a jóga segítségét és olvasd el, hogyan támogat ebben a Tapasz.

A lemondás nehézségei

Életünk során számos dologról kell lemondanunk, de az esetek többségében ez nem, vagy csak nagyon nehezen megy. Észrevétlenül és tudat alatt is olyan sok mindenhez ragaszkodnunk, hogy nem szívesen hagyunk el semmit. Pedig ezek a földi és lelki javak csak látszólag szolgálnak bennünket, és látszólag tesznek boldoggá.

Nem a pénzről akarok értekezni. Tudjuk jól, hogy nem boldogít, de ha van, akkor minden sokkal könnyebb. A Tapasz általi lemondás mást takar.

 

 

Lemondás vagy kifogás?

Ahogy az előző bejegyzésemben írtam, a Tapasz önfegyelmet, mértékletességet, aszkétizmust jelent, ugyanakkor vasakaratot, kitartást és szenvedélyt is. Ez utóbbiak kellenek ahhoz, hogy az előbbieket megvalósíthassuk. Nézzünk egy konkrét, és sajnos teljesen hétköznapi problémát, a tested elfogadását.

Jelen esetben mindegy, hogy le akarsz-e fogyni, vagy csak izmokat akarsz építeni, a lényeg, hogy változtatni akarsz. Ehhez azonban tenned kell, mégpedig nagyon sokat. És legtöbbször már itt, ennél a pontnál meg is állsz, elakadsz, feladod. Kifogásokat gyártasz, meg is magyarázod magadnak, hogy miért nem teszel, bár tudod, hogy csak akkor tudnál igazán előre lépni az utadon, igazán elmozdulni az álló helyzetedből, ha elhatároznád magad. De hiányzik a belső elhatározás, a szenvedély. Az a csoda, amely lelkesít.

A jógát gyakorlók ilyenkor veszik elő a Tapaszt és megtámogatják a Szantósával. Hogy mit is jelent ez?

Hogyan segít a Tapasz a lemondás nehézségeinek a leküzdésében?

A Tapaszból merítünk erőt ahhoz, hogy a kitűzött cél megvalósításának nekikezdjünk.

A Tapasz segít bennünket abban, hogy lemondva dolgokról, nekiálljunk – a fenti példánál maradva – edzeni.

A Tapasz vezet végig bennünket azon az úton, hogy ki is tartsunk elhatározásunk mellett,

és a Tapasz szenvedélye fűti mindvégig testünket és acélozza meg akaratunkat.

Egy hibája azonban van: úgy bele lehet merülni, hogy könnyen áteshetünk a ló túloldalára.

 • Ha ugyanis megszületett benned az elhatározás,
 • ha be is tervezted magadnak az edzés időpontjait,
 • ha sikerült átszervezned a napjaidat, és
 • ha le tudtál miatta mondani más tevékenységeidről (például a kanapén sírdogálásról esténként),

fanatikussá válhatsz. Ezért fontos, hogy mindig tudatosítsd magadban a Szantósát is, azaz az elfogadást.

A Tapasz ugyanis tényleg nagyon erős, és egyre erősebbé válhat, ahogyan haladsz a céljaid felé, és ahogyan ezt az önfegyelmet a jóga Tapaszt támogató gyakorlataival erősíted magadban. A Tapasz tényleg hat, még akkor is, ha te soha nem voltál az a küzdős fajta, és ha eddig világéletedben mindent feladtál. Én azonban úgy gondolom, ideje lenne elbeszélgetned magaddal is egy kicsit.

A lemondás kérdésekkel jár

Mi az oka annak, hogy elégedetlen vagy? Miért nem tudod értékelni azt, amid van? Ha szeretnél változtatni (nem feltétlenül csak a testeden, hanem az életeden, a körülményeiden), mi tart vissza?

Légy nagyon őszinte:

 • A lustaság?
 • Az időhiány?
 • A kedvetlenség?
 • A sültgalamb-effektus?
 • A hozott mintáid?
 • A bátortalanságod?
 • A kishitűséged?

Nézz jó mélyre magadban, és keresd meg az igazi válaszaidat. Ne légy rest rendesen foglalkozni a kérdésekkel. Aztán gyere el hozzám a Harmónia Jógastúdióba hétfőnként 19:00 órai Harmónia Flowra, hogy segíthessek megtenni a második lépést is. Megmutatom neked a Tapasz erejét. Azt az erőt, amely benned is ott van, csak még nem akartad észrevenni. 

Szeretettel várlak.

Namaste