Elégedett vagy magaddal? Elégedett vagy a testeddel, a személyiségeddel? Ha nem, olvasd el mai cikkemet, hogy elindulhass a változás útján

Mit változtatnál meg magadon?

Ha az elégedettség, megelégedettség kifejezést halljuk, több minden is eszünkbe juthat. Az elmúlt két hétben magam is több oldalról közelítettem meg a kérdést. De van még egy területe, amelyről nem beszéltünk, pedig biztos vagyok benne, hogy ez megy neked is a legnehezebben: elégedettnek lenni önmagaddal.

Egyszer láttam egy videót, amelyben felnőtteket és gyermekeket kérdeztek meg arról, mit változtatnának meg magukon. Mindegyik felnőtt sorolta a „hibáit”, a külső problémáit. Kinek az orrával, kinek a magasságával, kinek a súlyával volt gondja. A gyerekek azonban elégedettek voltak azzal, ahogyan kinéztek. Jól érezték magukat a bőrükben.

Most hallom, ahogy a te agyad is „kattog”, és te is jó pár testrészedet meg tudnád említeni. Sőt, ha jól gondolom, már a belső tulajdonságaidnál tartasz. Míg az előbbivel nem igazán tudunk mit kezdeni – a plasztikáztatást nem javaslom –, addig az utóbbin nem baj, ha változtatni szeretnél.

Elégedett vagy magaddal?

A legtöbbször a saját mentalitásunkon belül az alábbi problémákat szoktuk kiemelni:

  • türelmetlenek vagyunk,
  • hirtelen gerjedünk haragra,
  • házisárkányokká válunk,
  • a viták hevében könnyen elsírjuk magunkat.

Rád melyik jellemző? Mindegyik? És ha visszatérünk a testi adottságaidra, te tudod azt mondani, hogy elégedett vagy?

Ha ezt az írást olvasod, nagy valószínűséggel jógázol, vagy épp ismerkedsz a jógával. Ha pedig elégedettlen vagy a testeddel, úgy sejtem, a jógagyakorlatoktól várod, hogy az átalakuljon: vagy izmokat, formákat vagy súlycsökkenést szeretnél. Igazam van?

A jóga könnyebbé nem, de elégedetté tehet

Most nem fogsz örülni: a jógagyakorlatok önmagukban nem fogyasztanak. Rugalmasabbá, fittebbé, erősebbé tesznek, de sudár alakot nem varázsolnak neked. Kivéve, ha a jóga szellemisége szerint élsz.

Ennek pedig egyik első lépcsője (konkrétan Patandzsali 8 lépcsőjének második fokán belül) a Szantósa, a (meg)elégedettség. Onnantól kezdve, hogy nem ostorozod magad lelkileg a külsőd vélt hibáival, hanem elfogadod az adottságaidat, hatalmas lépést tettél épp a változás felé. Furcsa fordított helyzet, igaz? De ilyet már biztosan tapasztaltál az élet más területein is:

Ha elengedsz egy problémát, és nem töröd rajta a fejed állandóan, akár magától is képes megoldódni.

Engedd el a problémát, hogy megtapasztald az

elégedettség érzését!

Ennek nagyon egyszerű a magyarázata. A gondból adódóan generált stressz erősen gátló tényező. Meggátol bennünket abban, hogy koncentráltan, tudatosan cselekedjünk, irányítsuk az életünket. Ha egyszerűen akarom mondani, a stressz egyszerűen gúzsba köt. Na, ilyenkor jönnek jól a jógagyakorlatok, az ászanák, a jógalégzés, amelyek azonnal oldják ezt a belső feszültséget. 

Ha pedig a belsőd már nyugodtabb, könnyebben fog menni a külsőségekkel való elégedettség megélése is.

Ha figyelted, nem elfogadásról, hanem elégedettségről beszéltem:

  • elégedett leszel azzal, hogy a tested kiszolgál téged;
  • elégedett leszel azzal, hogy megvan minden testrészed;
  • elégedett leszel azzal, hogy a tested működik;
  • és azzal is, ahogyan működik.

Hogy mikor fogod azonban el is fogadni őt, az már rajtad és a jógához való viszonyulásodon (is) múlik. A Harmónia Jógastúdióban efelé terellek, ebben segítek neked. Hidd el, ha a kezdeti nehézségeiden túl vagy, a többi megoldása jönni fog magától.

Szeretettel várlak!

Namaste