Vannak, akik szerint a pozitív gondolkodás nem vezet eredményre, mások pedig egyenesen butaságnak tartják. Nekünk van egy másik válaszunk is.

Bullshit vagy sem a pozitív gondolkodás?

Legutóbb már célozgattam a pozitív gondolkodásra, amikor is arról írtam, hogy hogyan kergesd el a negatív gondolatokat. Akkor azonban arra nem tértem ki részletesen, miért is olyan fontos ez és miért létszükséglet a pozitív gondolkodás elsajátítása. De vajon tényleg az? Nem csak egy újabb felkapott divatirányzat, amelyet ciki nem hangoztatni? És vajon a jógázók is a pozitív gondolkodás képviselői?

Pozitív gondolkodás vagy pozitív pszichológia?

Először is azt szeretném tisztázni, hogy mi, akik jógával foglalkozunk és a jógát tanítjuk, nem emeljük ki lépten nyomon a „pozitivitást”. Úgy vagyunk ezzel, mint minden alapvető dologgal. Aki a jóga tanai szerint él és követi Patandzsali 8 lépcsőjét, egyértelműen nyitott szívvel és tiszta szemlélettel áll a világhoz. Akár már ezt is nevezhetnénk pozitív gondolkodásnak, de ez mégsem az.

Két irányzat áll ma a világban egymással szemben:

  • a pozitív pszichológia és
  • a pozitív gondolkodás, azaz a vonzás törvénye.

A pszichológusok többsége ez utóbbit erősen megkérdőjelezni, mert szerintük a vonzás törvényén alapuló pozitív gondolkodás könnyen félreviheti az embert. Ha belegondolunk, van igazságuk benne.

A pozitív gondolkodás ártalmas?

Hiszen, ha ezek alapján csak és kizárólag a jó dolgokra vagyunk hajlandók gondolni és csak azokkal akarunk foglalkozni, elbagatellizálhatjuk olyan negatívumok jelentőségét, amelyek kikerülhetetlenek az életünkben. Olyasmire gondolok, mint amikor valaki súlyos beteg, de azt hiszi, hogy pusztán a gondolkodása erejével meggyógyulhat. A hozzáállás nagyon fontos, valóban, de nem minden esetben helyettesítheti – ahogy jelen esetben sem – a gyógyszerek hatását.

A pozitív pszichológia tehát nem a pozitív gondolkodás vonzáserejét dicsőíti, hanem sokkal inkább az emberek erősségére épít. Tudod, amit mi is teszünk az óráinkon, de a blogcikkeinkben is. Az a lényeg, hogy megkeressük benned a legjobb erényeket, tulajdonságokat és arra építve erősítjük meg a személyiségedet.

A jóga pozitív „gondolkodása”

A bölcs jógik tökéletesen tudják és látják, hogy melyek az ember legfőbb erősségei és mind a jóga tanaival, mind az ászanákkal arra törekszenek, hogy mindenki a lehető legelégedettebben élhesse élete.

A pszichológusok szerint az embereknek 24 erőssége van, amelyeket 6 erénybe lehet besorolni. Ezek az erények a következők:

Ha megfigyeled, nincs új a nap alatt, vagyis ők is azokat a dolgokat tartják fontosnak, amelyeket a jóga. Hogy ez a 6 erény lehetne-e több vagy kevesebb, azt nem tisztem eldönteni és nem is akarom. Azt vallom viszont, hogy a fenti erősségekre, erényekre építve az életünket tiszta és jó mederbe terelhetjük.

Mi kell a boldoguláshoz?

Ehhez elengedhetetlen, hogy higgyünk a jóga tanításának, higgyünk magunkban és higgyünk abban is, hogy megváltoztathatjuk az életünket. Hogy ez már egyfajta pozitív gondolkodás? Az. A miénk, itt, a Harmónia Jógastúdióban. A tiéd milyen? Te mit teszel a saját boldogságod, boldogulásod érdekében?

NAMASTE

Együd Kriszta