Az akaraterő, lemondás és önuralom hármasa, azaz a Tapasz az életünk számos területén tanít bennünket. A Tapasz fajtái segítenek előrelépni az életben. 

A Tapasz fajtái

Az idei őszt Patandzsali 8 lépcsőjének szenteljük, és a későbbiekben sem állunk meg a gyakorlásukkal. Jelenleg a Tapaszt járjuk körül, amellyel tökéletesíthetjük az érzékeinket és nagyon erőssé tesszük a testünket. A Tapasznak 3 fő területe van: 

A Tapasz hármasa

Biztosan emlékszel, hogy a Tapaszt úgy fogalmaztuk meg, mint

 • az akaraterő jelenlétét,
 • a lemondás nagyszerűségét,
 • az önuralom gyakorlását,

amelyeket átjár az a fajta szenvedély, amely az embert minden területen előreviszi. Ha nincs benned szenvedély semmi iránt, akkor nincs életed sem. A szenvedély ugyanis a mozgatórugód, az hajt, amiatt kelsz fel minden nap, és annak köszönhetően cselekszel. Reményeim szerint jól, a Tapaszt betartva.

A testre vonatkozó Tapasz (Kájika)

Amikor a testünkre vonatkoztatva beszélünk a Tapasz fenti hármasságáról, akkor a következőket értjük alatta:

Kerüljük az önsanyargatást, de rendszeresen eddzük a testünket. Ezt legkönnyebben úgy érhetjük el, hogy beillesztjük a heteinkbe a jógagyakorlatokat, az ászanákat, és kitartóan dolgozunk azon, hogy minél jobban menjenek.

A testünk fejlesztésekor azonban nagyon fontos, hogy ne essünk át a ló túloldalára:

 • ne böjtöljük magunkat halálra,
 • ne sanyargassuk a testünket, és
 • lépjünk túl a függőségeinken, amelyek csak ártanak nekünk.

Persze könnyű ezt mondani, tudom. Főleg, ha te is azok közé az emberek közé tartozol, akik nehezen tudnak változtatni.

Az emberek a legtöbb esetben három csoportra oszthatók:

 • vannak az önsajnálók, akik képtelenek magukért tenni;
 • vannak a fanatikusok, akik, ha egyszer végre belevágtak, rögeszmésen haladnak az úton és képtelenek kikapcsolni;
 • és vannak azok, akik ebben is a középutat választják: ésszel és értelemmel tesznek magukért, miközben folyamatosan figyelik a saját testi és lelki visszajelzéseiket. Ők érzik, hogy a test Tapasza az önmegtartóztatásról és az erőszakmentességről szól.

Ahhoz, hogy te is erre az útra lépj, gyakorolnod kell az elmére vonatkozó Tapaszt is. De hogy betartsuk a sorrendet, és te is jobban megértsd ezt a lemondás-akaraterő-önuralom hármast, beszéljünk röviden a beszédre vonatkozó Tapaszról.

A beszédre vonatkozó Tapasz (Vácsika)

Nagyon egyszerűen el tudom neked magyarázni, mit is értünk ezalatt: „Ne szólj szám, nem fáj fejem.” Természetesen ez nem azt jelenti, hogy soha ne mond el a véleményedet, hanem azt, hogy gondold meg, hogyan és kivel kommunikálsz:

 1. Ne használj sértő, bántó szavakat!
 2. Ne beszélj senki háta mögött!
 3. Gondolkodj, mielőtt beszélsz!
 4. Légy figyelmes társalkodó!

Ha eddig ilyen voltál, szívből gratulálok. Ha viszont nem, érdemes gyakorolni a pozitív hozzáállást másokhoz is. Mi kell ehhez? Az, ami a test fejlesztéséhez is. A Tapasz elmére vonatkozó hatása.

Az elmére vonatkozó Tapasz (Mánaszika)

Mialatt ezt a cikket olvasod, biztosan többször is átsuhant rajtad a kérdés: Változtatni? De hogyan? Persze, persze, akaraterő, önuralom, lemondás, mint az evés esetében is, ahol arra fókuszálok, hogy elsősorban ne a vágyaimat, hanem a szükségleteimet elégítsem ki. De mi a helyzet a többi életterülettel, szükséglettel? Ott hogyan tudom érvényesíteni a Tapasz tanítását?

Az elme Tapasza abban segít, hogy nyugodtak, kiegyensúlyozottak, fegyelmezettek maradjunk. Ha kinézünk a jógából, ilyenek például azok az idős karatemesterek, akik mindig csendesek, higgadtak, és akiket soha nem lehet kihozni a sodrukból. Ők ugyanazt teszik, amit mi, jógázók: meditálnak.

A meditáció nem egyszerű, és nem összekeverendő a relaxációval. A meditáció egy olyan ellazult állapot, ahol a tiszta elme állapotát akarjuk elérni. Vagyis azt, hogy ne gondoljunk semmire. Ebben nagy segítségünkre van a pránájáma, amelynek elsajátításához elengedhetetlen az ászanák, bandhák és a mudrák gyakorlása. 

De ez már egy másik téma lesz.

Mos elég „csak” annyit tudnod, hogy a Tapasz egy olyan fontos tudás, amely nélkülözhetetlen az ember számára. Ha eljössz a Harmónia Jógastúdióba, a gyakorlatban is megtapasztalhatod az erejét. Szeretettel várlak.

Namaste