Hogy állsz az önmegfigyeléssel? Vizsgálod a reakcióidat? Tudod, hogy mikor miért vagy dühös vagy jókedvű? A Szvadhjaja segít megismerni önmagad.    

Szvadhjaja, az önmegfigyelés tudománya

Ha eddig azt mondtam, hogy a Tapasz a legnehezebb „feladat” a jóga gyakorlásának útján, akkor hadd hozzak ma egy még bonyolultabb „kereszteződést”, a Szvadhjaja-t. A Szvadhjaja egyenlő az öntanulmányozással, amely azért nem egyszerű, mert az ember hajlamos félrevezetni saját magát.

Mire van szükséged az öntanulmányozáshoz?

Az öntanulmányozáshoz az kell, hogy

 • megfigyeljük saját magunkat, majd
 • a különböző jóga írások (ha akarom, szent könyvek) segítségével fejlesszük énünket.

És itt azonnal olyan akadályba ütközünk, amelyet nagyon nehéz leküzdeni: őszintének kell lennünk saját magunkhoz.

Ahhoz, hogy ténylegesen megfigyelhesd magad, hogy észrevedd,

 • mikor hogyan cselekszel,
 • mi hogyan befolyásol,
 • mely dolgok váltanak ki belőled pozitív vagy negatív érzelmeket,
 • mikor és miért maradsz közömbös bizonyos helyzetekben,

folyamatosan visszajelzéseket kell adnod magadnak.

Az ember azonban rendszerint csak sodródik az eseményekkel; a nap 24 órája is úgy telik el, hogy észre sem vesszük, és általában már másnap reggel sem tudjuk felidézni, miért is voltunk bosszúsak előző délelőtt.

Alkalmazod a Szvadhjaja tanítását?

Azaz tudatosan figyeled magad? Előfordult már veled, hogy valamiért dühös voltál, de pár óra múlva vissza kellett volna emlékezned arra, hogy pontosan mi borított ki? Melyik mondat, melyik szó? De hiába törted a fejed, már nem tudtad felidézni?

Ez mind azért van, mert nem tudatosítottad magadban az okokat, a saját reakciódat, azaz nem figyeltél oda saját magadra.

Pedig az öntanulmányozás alapja ez lenne: a gondolataink, a cselekedeteink, a kimondott szavaink

 • megfigyelése,
 • megvizsgálása, és – leszűrve a tanulságokat –
 • a megtisztítása.

Erről szól a Szvadhjaja.

Miért fontos az önmegfigyelés?

Patandzsali a Jóga-szútrák II. fejezetében foglalkozik a Tapasz, a Szvádhjája és az Ísvara-pranidhána (Isten iránti teljes önátadás) hármas egységével, ahol felhívja a figyelmet az önmegfigyelés, majd ennek kapcsán az önnevelés fontosságára.

Hiszen hiába figyeled magad, és jössz rá arra, hogy valamit nem jól csinálsz, vagy bizonyos helyzetekben rosszul cselekszel, ha ezekből a tévedéseidből nem tanulsz. És hogy miért is kell tanulnod?

Hogy megszabadulj a kötöttségeidtől:

 • a 21. századi világ anyagias gondolkozásától,
 • a javak halmozásának kényszerétől,
 • az énközpontúságtól.

A Szvadhjaja-t segítő ászanák célja, hogy ez a szellemi tudásod napról napra növekedjen, és megtaláld azt az utat, amelyben felesleges dolgoktól mentesen élhetsz.

Mit mond Patandzsali a Szvadhjaja kapcsán?

A Szvadhjaja az előkészítő jógához tartozik, ahol a tisztaság (Szaucsa), a megelégedettség (Szantósa), az önmérséklet (Tapasz), önmagunk tanulmányozása (Szvadhjaja) és az önátadás (Ísvara-pranidhána) szabályai az elsődlegesek. (Legutóbbi blogcikkeimben ezeket a témákat járom körül részletesen.) Szerinte csak így jön létre a mindenséggel való egyesülés („Szvádhjájád ista-devatá-szamprajogaha.”).

Hogy mit tehetsz pontosan az önmegismerésért, hogy hogyan figyeld magad, hogy mit is értünk pontosan önnevelés alatt, arról a jógaórámon többet is hallhatsz. Csatlakozz te is a Harmónia Jógastúdió közösségéhez. Szeretettel várlak.

Namaste