Te is hajlamos vagy sodródni az eseményekkel? Veled is előfordul, hogy mástól és nem magadtól várod a boldogulást? Akkor olvasd el ezt az írást.

Éld meg az életedet!

Legutóbb a megelégedettségről írtam, és az óráimon is ezzel kezdtünk el foglalkozni. Ez ugyanis szerintem az egyik legnehezebb foka Patandzsali 8 lépcsőjének. Még nekem sem megy mindig. Én is hajlamos vagyok sodródni az eseményekkel anélkül, hogy odafigyelnék.

Jó jógi is holtig gyakorol

Nemrég történt meg velem a következő eset: Autóval elugrottam a mintegy 5 percre lévő boltba, hogy bevásároljak otthonra. Maximum hangerőn hallgattam a zenét, és annyira jó érzés volt, hogy nem is tudom szavakba önteni. Élveztem a szabadságot, az egyedüllétet, amit, ha neked is van kisgyermeked, szerintem nem kell külön magyarázni.

Olyan elégedett érzés uralkodott el rajtam, amelyet már régen tapasztaltam. Ugyanakkor más is átfutott az agyamon.

Azon gondolkoztam, vajon mikor tudok majd végre anélkül is nyugodtan elmenni otthonról, hogy titokban tenném. Mert most is „bújkálva” léptem le, hogy a gyermekem ne visítson utánam. De szinte azonnal el is szégyelltem magam.

A Szantósa rávilágít az igazán fontos dolgokra

Eszembe jutott a Szantósa és át is értelmeztem az érzéseimet. A megelégedettség ugyanis nem ez. Nem az az 5 perc, amelyet kitörve az anyalétből „szabadon” eltölthetek, hanem éppen hogy az anyaság maga.  Szerencsés vagyok, hogy a lányom után születhetett egy kisfiam is. És ahelyett, hogy azon gondolkodom, mikor jöhetek-mehetek nyugodtan egymagam, elégedettnek kell lennem azzal, ami megadatik:

  • A család szentség, és nekem van.
  • A gyermekáldás, és nekem vannak gyermekeim.
  • A fedél a fejünk felett kemény munka eredménye, és nekünk ez is van. Munkánk is és házunk is.
  • Az étel szükséglet, és mi tudunk mit enni, mert van hol ételhez jutni és van miből megvenni.
  • Az alapvető ruházkodás szükséglet, és nekünk ez is megadatott.
  • A napi tisztálkodási lehetőség szintén szükséglet – nem csak a Saucsa előírásai miatt –, és nekünk erre is van lehetőségünk.

Hány és hány ember él a földön, akiknek a felsorolt dolgok egyike sincs jelen az életében! Hányan éheznek, élnek fedél nélkül és nyomorognak!

Mi mégis mindig elégedetlenek vagyunk. Mindig valami másnak a meglététől, birtoklásától, megélésétől várjuk a Kánaánt ahelyett, hogy a saját napjainkat, sőt, minden egyes percünket megélnénk. Mégpedig tudatos odafordulással.

A Szantósa megtanít lelassítani

Hogy mi kell ehhez? Hogy mi kell a napi örömök, a most pillanatainak megéléséhez?  Lassulás. Mert csak akkor tudunk elégedettek lenni, ha lelassulunk.

Ez egy folyamat, amelyen türelmesen végig kell mennünk.

Erről szól a Patandzsali 8 lépcsője, ezt tanítom most az óráimon neked és újra és újra magamnak is.

Mert az ember gyenge. Hajlamosak vagyunk hagyni, hogy elvonódjon a figyelmünk a lényegről. De erőssé válhatunk, ha tudatosságra és megelégedettségre törekszünk.

Gyere el a hétfő esti órámra, és haladj végig velünk a lépcsőkön. Legyen ez az első lépésed a boldogság útján.

Namaste