Minden nap ártunk másoknak és sajnos magunknak is. Ezzel viszont csak még jobban eltávolodunk a boldogság felé vezető úttól. A jóga segíthet visszatalálni.

Ahimsa – A nem ártás jóga-művészete

 

Két hete indítottam el egy különleges jóga tanfolyamot, ahol nagyon sokat beszélgetünk. Viszont az idő szűkössége miatt vannak témák, amelyeket nem tudunk hosszasan érinteni. Pedig nagyon kellene. Az egyik ilyen dolog például szervesen hozzátartozik a mindennapjainkhoz. Csupán az a baj, hogy negatívan. Ez pedig az ártás.

Neked mi jut eszedbe róla? Mi az első kép, amelyet magad előtt látsz? Hogy egy ember bántja a másikat? Vagy valaki áskálódik a kollégája ellen?

Nos, igen, sokféleképpen ártanunk:

 • fizikai bántással,
 • lelki terrorral,
 • vagy „csak” sorozatos piszkálódásokkal,
 • anyagi javak eltulajdonításával,
 • hazugságokkal,
 • de kéretlen őszinteséggel is.

Az ártás viszont nemcsak arról szól, hogy másnak teszünk rosszat, hanem arról is, hogy mi is bántjuk magunkat.

 

Hogyan ártasz magadnak nap mint nap a jóga tanítása szerint?

Biztos vagyok benne, hogy sokan észre sem veszik, mennyire a maguk ellenségei. Legtöbbször ugyanis nem mások ártanak nekünk, hanem mi ártunk magunknak. Nézzünk meg egy átlagos napot!

1. Ébredéskor – Ócsároljuk az ébredés utáni tükörképünket, miközben ugyanezt a gyűrött arcot imádjuk a gyerekeinknél, a társunknál. Ezzel nagyon ártunk az önbecsülésünknek és romboljuk az önképünket is.

2. Öltözködéskor – Ócsároljuk a testünket is, amely nem elég feszes, nem elég izmos, nem elég szép, ahelyett, hogy szembesítenénk magunkat magunkkal: mi hanyagoltuk el a testünket, pedig ő továbbra is rendületlenül a szolgálatunkra áll.

3. Étkezéskor: sok egészségtelen ételt és italt viszünk be az imént épp ócsárolt testünkbe, amellyel egyértelműen az egészségünknek ártunk. (Nem beszélve az élvezeti szerekről.)

4. Napközben: felülünk a pletykáknak, bosszankodunk másokon, ahelyett, hogy segítenénk. A segítségadás    pozitív érzelmi hozadéka gyógyító. Bosszankodás helyett gyakoroljuk inkább az elfogadást és a támogatást.

Ha így végignézed a napodat, nálad merre billen a bérleg nyelve? Kinek ártasz a legtöbbet? Mert hogy akarva-akaratlanul is ártunk, abban biztos vagyok.

Gyakoroljuk az Ahimsát!

Sajnos én is. De minden nap gyakorlom a „nem ártást”, az Ahimsat. Az Astanga jóga egy olyan tradicionalis jógafajta, amely 8 lépcsőben határozza meg a megbékélés felé vezető utat. Ez a nyolc lépcső a

 1. Jama – az erkölcsi elvetés elvei
 2. Nijama – az erkölcsi elfogadás elvei
 3. Asana – a testgyakorlatok végzése
 4. Pranajama – a légzés uralma
 5. Pratjahara – érzékek feletti kontroll megszerzése
 6. Dharna – kontempláció
 7. Dhjana- koncentráció
 8. Samadhi – meditációs állapot.

 Az első lépcsőfok tehát a Jama (Yama), vagyis az erkölcsi tiltások. Ide tartozik az Ahimsa. A Patandzsali Jóga-szútráiban öt, a Jóga-upanisadokban 10 jama van, de mindegyikben az első helyen az ahimsa áll.

Mert ahogy Swami Vivekananda mondja: 

„Az ahimsa erőszakmentesség, nem-ártás minden élő iránt. Az ahimsa elvét megszegi az, aki megvetést mutat a másik ember iránt, aki bárkivel szemben oktalanul ellenszenvet vagy előítéletet érez, aki másra rosszallóan tekint, aki más embert gyűlöl, aki mást kihasznál, aki másokról rosszat mond, aki rágalmaz vagy becsmérel másokat, akinek gyűlölködő gondolatati vannak, aki hazudik, vagy aki más embert bármely egyéb módon bántalmaz.  Amikor egy emberben a senkinek és semminek sem ártás ideája teljesen megvalósul, jelenlétében maguk a vadállatok is szelídek lesznek. Egy ilyen jógi jelenlétében a tigris és bárány egymással játszani fog. Amikor először elérte ezt, tudni fogja, hogy megvalósult benne a nem-ártás.”

 Gondolkozz el ezen, és ha elakadnál, keress meg a Harmónia Jógastúdióban. Segítek.

Namaste

.