Kezdő jógázó vagy? Most mész először jógaórára? Mai bejegyzésemben elmondom, hogyan készülj rá. Megtudhatod, mire ügyelj a jógaórák előtt és mitől ne félj.

Hogyan készülj a jógaórákra?

 

Nem kell megijedned, nem iskolai felkészülésről van szó! Nem fogunk tőled szakszavakat kérdezni, sem a csakrák jelentését, sőt a jóga fogalmát sem kell kívülről fújnod. Viszont van pár dolog, ami mégis nagyon fontos.

 

Légy nyitott!

Légy nyitott az újra (főleg, ha kezdő vagy), az új élményekre, új emberekre. A jóga semmihez nem hasonlítható világát fogod megismerni, és általa saját magadhoz is közelebb kerülsz. Ez az élmény pedig lehet esetenként fájó, de többnyire inkább euforikus.

 

Ne félj!

A jógaórán csoportban dolgozunk, tehát nem leszel egyedül. Ne tarts attól, hogy mások kinevetnek, vagy összesúgnak a hátad mögött. A jógaórán mindenki befelé figyel, kivéve engem, aki rád is koncentrálok. Jógaoktatóként az a feladatom, hogy segítsek neked. Segítsek neked feloldódni és a gyakorlatokat minél helyesebben elvégezni. Ha sikerül átvenned az óra szellemét, a csoportdinamika rád is pozitívan fog hatni.

Ne egyél óra előtt!

Mint minden testmozgásnál, a jógánál is fontos, hogy ne érkezz teli hassal az órára. Egyrészt diszkomfortérzésed lesz, másrészt nehezebben is fogsz tudni mozogni. Igyál viszont sok vizet! A víz jótékony hatásai ismertek, a jóga esetében pedig ez hatványozottan igaz.

Óra előtt menj el mosdóba!

Közben ugyanis nem szerencsés emiatt félbehagyni az órát. Kiesel a ritmusból, a hangulatból, ami kifejezetten kellemetlen lehet. Fontos, hogy teljesen oda tudj figyelni az órán. Magad miatt. A jóga elmélyülés, elcsendesülés, mellette pedig erős fizikai aktivitás. (Izzadni is fogunk rendesen.)

 

Legyen nálad törölköző!

Ha már említettük az izzadást, fontos, hogy hozz magaddal törölközőt. Ne szégyelld, hogy izzadsz. Az izzadás méregtelenítés. Ahogy tisztul a lelked, úgy tisztul meg a tested is jógázás közben. Emiatt szerencsés, ha saját jógaszőnyeged van. Persze mi is tudunk adni, de előbb-utóbb szerezz be egyet magadnak. Főleg, mert mezítláb jógázunk.

 

Öltözz kényelmesen!

Nem kell azonnal méregdrága jógaruhákba bújnod, elég, ha kényelmes, jól szellőző darabokban érkezel. A bő pólót viszont nem javaslom, mert a fordított pózoknál, vagy hajolgatásokkor, mindig útban lesz. Ne zavarjon, hogy testhez simuló felső van rajtad. Hidd el, sokkal fontosabb, hogy nyugodtan mozoghass, mint hogy hogy áll rajtad az adott szerelés.

Ne használj erős illatokat!

Bár valószínűleg eszedbe sem jut, hogy ez gond lehet, mégis kerüld, kérlek a parfüm vagy spray használatát. A jóga egy természetközeli, meditatív mozgáskultúra, amit tönkre tesz az erős illatfelhő.

Érkezz pontosan!

Nem gond, ha mégis késel valamiért, de kérlek, olyankor már gyorsan és csöndben öltözz át. Ne telefonálj az öltözőből, és ha csatlakozol a csoporthoz, azt némán tedd. Tudod, ilyenkor már ráhangolódunk, és zavaró a sok beszűrődő hang, vagy becsatlakozáskor a köszöngetés. Az a legjobb, ha egy kicsivel hamarabb érkezel az órákra. Így mindig lesz elég időd átszellemülni és hátrahagyni a napi eseményeket.  

Kapcsold ki a mobiltelefont!

A mobiltelefont, órát, ékszert, táskát kérlek hagyd az öltözőben és gondoskodj arról, hogy a telefonod kikapcsolva, teljesen néma üzemmódban (nem rezgőn) legyen. Igen csak zavaró, ha relaxáció közben megszólal egy pörgős, hangos csengőhang.

+1

Merj kérdezni!

Ha valamit nem értesz, nem tudsz, kérdezz! Óra előtt, alatt, de utána is nyugodtan. Sajnos nem vagyok gondolatolvasó (még), ezért nem biztos, hogy azonnal rád tudok érezni. De hidd el, azon leszek. Te viszont segíthetsz nekem azzal, hogy ha bizonytalan vagy valamiben, rákérdezel. Örömmel válaszolok mindenre a legjobb tudásom szerint.

 

Szeretettel várlak a Harmónia Jógastúdió óráira!

 

 

Namaste

.