Jógázni szeretnél, de nem tudod, kitől tanulj? Érdekel, hogy mi alapján válassz jógaoktatót? Itt leírtam, mire figyelj, mik a legfontosabb szempontok.

Mi alapján válassz jógaoktatót?

 

Ha már eldöntötted, hogy jógázni szeretnél, és azt is tudod, miért, jöhet a következő lépés: keress egy jógaoktatót! Igen, de hogyan? Milyen szempontokat kell figyelembe venned? Kell-e egyáltalán?
Kegyetlenül őszinte leszek: ma minden bokorban jógaoktatókba ütközünk. Egymás után nyílnak meg a stúdiók és hirdetik magukat a különböző jógik.

Aki új még ezen a területen, könnyen elveszhet a kínálatban. Mert sokszor a reklám-csillogás mögött nincs semmilyen tartalom.

A legnagyobb gond, hogy sokan pár napos képzés után kikiáltják magukat „mesternek”, sőt hirtelen felindulásból újakat képeznek ki. Szintén pár nap alatt… Ezt nagyon veszélyesnek tartom. Ha olvastad a Jóga – Mielőtt elkezdenéd című bejegyzésemet, akkor értheted, miért. A jóga több mint ászanák sorozata.

 

Ki lehet hivatalosan is jógaoktató?

A probléma gyökere szerintem az, hogy ma Magyarországon nincs szakmai végzettséghez kötve a jógaoktatás. Csupán egyetlen szabályozó szervezet van, a Magyar Jógaoktatók Szövetsége

Aki rendelkezik MJSZ minősítéssel, biztos, hogy átfogó szakmai képzésben részesült.

De vajon mennyit számít a papír? Pontosabban fogalmazva, csak a papír számít? Egyértelműen nem. Tudjuk például a való életből is, hogy a diploma nem minden. Bárki elvégezhet bármit, koptathat száz iskolapadot is, attól még nem biztos, hogy a megszerzett tudást át is tudja adni.

Mert a jó jógaoktatónak tudnia kell

  • kapcsolatot teremteni a vendégekkel,
  • empatikus képességekkel kell rendelkeznie és
  • felelősen kell tanítania.

Honnan tudom, hogy egy jógaoktató valóban jó?

Nem a like-ok száma és az órákon lévő emberek mennyisége tesz egy tanárt hitelessé, hanem a tanulók irányába mutatott elkötelezettsége és alázata. Érdemes tehát érdeklődni, kíváncsiskodni, és akár egy picivel messzebbre utazni. És még valami! Ne feledd, hogy aki a barátnődnek bevált, nem biztos, hogy neked is be fog. Ne elégedj meg, egy „elmegy” szintű tanárral. A teljes feltöltődés a cél, tehát ne add lejjebb!

 

És most elárulok egy titkot: amíg nem volt meg az első papírom, nem mertem tanítani, pedig csak pár hét választott el a vizsgától. Nem is a félelem vagy a bizonytalanság tartott vissza, hanem a saját elveim. A Harmónia Jóga Stúdióban is csak olyan oktatók tanítanak, akik szakképzett, vizsgával rendelkező tanítók és a gyakorlatban is bizonyítanak. Mert valahol mégiscsak meg kell húzni a határt.

 

Ne dőlj be tehát a divatos jógaszerelésben akrobata mutatványokat bemutató hatásvadászoknak! Az igazi jógaoktatók nem magukat, hanem a jógát helyezik középpontba. Ehhez pedig elhivatottság és szakmai alázat kell. A hivatalos szakmai végzettség nálam ezt igazolja.

 

 

Namaste

.