Hamar feladsz dolgokat? Nem vagy elég kitartó? Lelkesedésed villámgyorsan alábbhagy? Ha hiszed, ha nem, a jóga ez ellen is verhetetlen. Elmondom, hogyan.

A jóga ereje

 

Előző blogbejegyzésemben már kitárgyaltuk, miért ne újévi fogadalomként kezdj el jógázni. Tudható és nyilvánvaló, hogy ezek a fogadalmak tiszavirágéletűek. Főleg, ha te magad is a hamar feladós fajtába tartozol. Ismerősek az alábbi szituációk?

• Elhatározom, hogy minden nap megiszom 2 liter vizet.
• Elhatározom, hogy mindig lépcsőn fogok járni lift helyett.
• Elhatározom, hogy bőséges reggelivel fogom kezdeni a napokat.
• Elhatározom, hogy … stb.

De aztán az első adandó alkalommal, amikor valami megzavarja a rendszert, borul minden. Mert nyűgösen kelt fel a gyermekünk/párunk/mi magunk, és akar a fene vizet inni, főleg nem reggelizni. Vagy mert épp nagyon sietünk egy fontos randira/megbeszélésre, és nem akarunk megizzadni a lépcsőzéstől.
Egyszer „vétkezünk” és akkor biztos, hogy fogunk többször is. Viszont ha a jógát komolyan veszed, ez gyökeresen meg fog változni. Mert a jóga mindennél erősebben hat. Még a Jediknél is.

 

A jóga kitartást ad

Ahogy a legtöbb mozgásforma, úgy a jóga is erősíti nemcsak a testet, hanem a lelket is. Erre is rá lehet szokni, mint bármilyen másik sportra, tevékenységre. Viszont ettől még nem leszünk kitartók. Sokszor az visz előre bennünket, hogy elérjünk valamilyen célt:

  • lefogyjunk,
  • meggyógyuljunk,
  • erősebbek legyünk.

Amint viszont sikerül megvalósítani álmainkat, a kitartásunk is alábbhagy. Egyre többször lógjuk el az edzéseket, hagyjuk ki az aznapi penzumot, bármiről is legyen szó. Nem állítom, hogy nem lehet szenvedéllyel űzni a dolgokat. De, lehet. Viszont – valljuk be – az emberek többsége nem éppen szenvedélyes, vagy csak nem találta meg a neki való minőségi időtöltést.

A jóga annyiban különbözik a többi sporttól – azon túl, hogy a jóga nem sport -, hogy minden pillanatában hat a mentális egészségünkre és a lelki egyensúlyunkra is.

Minden egyes ászana, minden egyes apró mozdulat, minden hosszan kitartott póz

  • energiát ad,
  • blokkokat old fel,
  • csendesíti az elmét,
  • nyugtatja a lelket, és nem utolsósorban
  • erősíti a személyiséget.

A jóga ereje tehát abban van, hogy a mozgás jótékony hatásai mellett gyógyítja a lelket és a szellemet is. Ezért van az, hogy nem látsz dühkitörésre készülő, csak nyugodt, általában mosolygós, békés jógást.

Kitartó akarsz lenni?

És most tedd fel magadnak a kérdést: te hogyan élnél szívesebben? Mosolygósan vagy frusztráltan? Ugye, nem is kell törnöd rajta a fejed. Ennyi az egész. Ha a jógát választod, a lelked feltöltődik és nem lesz többé kérdés, hogy meddig akarsz jógázni. Ahogy a jóga segítségével óráról órára szabadulsz meg a problémáidtól, úgy leszel egyre kitartóbb. És mindez magától értetődően fog megtörténni. Fel sem merül a kételye annak, hogy folytatod-e.

Lehet, hogy nem tudsz mindig eljönni a jógaóráinkra. Az is lehet, hogy időnként vissza-visszaesel a korábban megszokott mélabús/elfoglalt/pörgős állapotodba. De az biztos, hogy ha egyszer elkezded a jógát, előbb-utóbb végleg ezen az ösvényen maradsz.

Hogy mindezt magad is megtapasztald, gyere el valamelyik jógaórára a Harmónia Jógastúdióba. 

Éld meg testközelből a jóga erejét!

Namaste

.