Az advent tökéletes alkalom az Ísvara pranidhána megértésére. Az alábbi cikkben ehhez adok jóga tippeket, az órámon pedig más segítséget is.

Ísvara pranidhána Advent idején

Az adventi időszak a várakozás, az elcsendesülés időszaka. Nem is találhatnánk jobb alkalmat arra, hogy közelebb kerüljünk önmagunkhoz. Tudom, hogy ez egy nagyon homályos, nehezen értelmezhető, sőt lassan elcsépeltnek tűnő kifejezés, de az Ísvara pranidhána a megmondhatója, mennyire fontos.

Legutóbb részletesen elmeséltem, mit is jelent az Ísvara pranidhána. A lényege abban van, hogy félredobva az egódat találd meg az utat a te saját Istenedhez. Azért mondom ezt így, mert mindenkinek megvan a maga hite. Akkor is, ha úgy gondolod, te nem hiszel semmiben.

Hit nélkül van élet?

Nem, nincs. De ezt nem kell feltétlenül az Istenre vagy a túlvilágra vonatkoztatni.

Mindenki hisz valamiben vagy valakiben:

 • saját magában,
 • a környezete erejében,
 • a természetfeletti dolgok hatalmában, vagy épp abban,
 • hogy az ember csak jön és megy, az energiája pedig átalakul.

A hit egy olyan „velünkjáró”, amely az emberi természetünkből adódóan van. Olyan, mint a lélek. Az sem megfogható, az sem mérhető és talán nem is magyarázható. Az emberek személyes hite ugyanilyen megfoghatatlan életfeltétel. Hogy magyarázható? Az, hogy miben hiszel, igen. De maga a hit fogalma nehezen.

Így juss közelebb önmagadhoz az Ísvara pranidhána segítségével

Az Ísvara pranidhána, a Nijama ötödik eleme, ahhoz az Istenhez visz közelebb, aki benned él. Ahhoz az Istenhez, aki a saját lelkiismeretedként irányít téged. Ahhoz az Istenhez, akire vagy hallgatsz, vagy nem, akit vagy meghallasz, vagy elnyomsz magadban.

A jóga tanítása ez utóbbitól azonban óva int. Hiába gyakorlod az ászanákat, hiába gyújtasz mécsest, amikor megpihenni vágysz, ha nem hallgatsz a saját legbelső énedre. Mert ő az, aki mindent tud. Próbáld ki a következőt:

 

Jóga tipp a közel kerüléshez

Mielőtt eljönnél hozzám a Harmónia Jógastúdióba a következő vagy akár a legelső jógaórádra, vonulj félre a szobádba.

 1. Sötétíts el mindent, hogy semmi ne vonja el a figyelmedet.
 2. Ha szükséges, szemkötőt is felvehetsz.
 3. Kapcsold ki a telefonodat, és egy rövid időre áramtalanítsd a szobát.
 4. Feküdj le vagy kuckózz be kényelmesen egy fotelbe, kanapéra, a sarokba, és engedd el magad.
 5. Ne csinálj semmit, csak hagyd, hogy átmenjenek rajtad a gondolataid.
 6. Ne agyalj, engedd az érzelmeket, a mondatfoszlányokat tovasuhanni.
 7. Maradj így, ameddig jólesik, de egy negyedórát mindenképp.
 8. Lélegezz közben mélyeket.

Ha úgy érzed, megpihentél, akkor folytathatod a napodat. Meglátod, azonnal más szemmel fogsz nézni a teendőidre, a világodra. Mert azok a gondolatok, amelyek így átmentek rajtad, de te nem állítottad meg őket, nem fognak frusztrálni.

Azok a gondolatok viszont, amelyek legbelül vannak benned, napvilágra kerülnek. Ez az Ísvara pranidhána. Halld meg a saját szavaidat!

A jógaóráimon olyan gyakorlatokkal támogatlak ebben, amelyek testileg-lelkileg megtisztítanak. Szeretettel várlak!

Namaste