Megfogadtál valamit az új évre? Talán, hogy jógázni fogsz? Tartod még? Remélem, igen. Ha viszont mégsem, olvasd el cikkünket. Elmondom, hol rontottad el.

A jóga nem újévi fogadalom

 

Nem tudom, te hogy állsz a szilveszteri, újévi fogadalmakkal. Vajon rád is hat-e az új év misztikuma, és teszel-e ígéreteket? Mert sokan igen, még a jógával kapcsolatban is, csak sajnos meggondolatlanul.

Hiszen miről is szólnak ezek a magunknak tett fogadalmak általában?

  • idén tutira lefogyok,
  • leszokom a dohányzásról,
  • elkezdek mozogni,
  • megvalósítom önmagam stb.

A gond ott kezdődik, hogy az ünnepi hangulatban általában máshogy gondolkodunk, és azt hisszük, most végre tényleg máshogy is alakul majd az évünk. Új év – új remény. Ilyen az ember. Aztán valahogy mégsem jön össze, hiszen elsején még túl fáradtak vagyunk, másodika meg már nem újév.

 

Mi a gond az újévi fogadalmakkal?

Ha mégis van csoda, és nekiláttál a fogadalmadnak, akkor jön a szokásos: minden csoda három napig tart. Bizony, a lelkesedésünk is. És ez így természetes. Ezért kell éppen a változtatás legelején nagyon (de tényleg nagyon!) határozottnak lennünk, és kitartanunk minimum 1 hónapig. (Mások szerint egy picivel tovább, hogy valóban rögzüljenek az új szokások.)

Ez azonban még mindig nem elég. Nagyon sokan esnek ugyanis abba a hibába, hogy másokkal együtt tesznek fogadalmat. Ezzel csak az a baj, hogy a felelősségen is osztoznak. Nézzünk egy példát, hogy könnyebben megérts.

 

Amikor megfogadod, hogy jógázni fogsz

A barátnőiddel elhatározzátok, hogy 2019-ben jógázni fogtok. Nagyon lelkesek vagytok, megbeszélitek, hogy majd egymást támogatjátok és „rugdossátok”, ha valakinek éppen lankadna az érdeklődése. A cél is megvan, szeretnétek szebbek, csinosabbak, nyugodtabbak lenni. Ez mind szép és jó, a bajok viszont elég hamar elkezdődnek.

Még pedig azzal, ha valamelyikőtök nem ér rá. Esetleg csak egyedül te tudnál elmenni az aznapi jógaórára. Na, mit fogsz tenni? Az esetek nagy többségében kihagyod, ugye? És miért? Mert ezt együtt fogadtátok meg, együtt akartátok, a felelősség is közös, és különben sem mész a barátnőid nélkül sehová.

Ilyenkor felmerül bennem a kérdés, hogy vajon hol vagy TE a fogadalmadban? Vajon tényleg akartál jógázni, vagy csak a „csordaszellem” vitt bele? És ha tényleg, akkor miért nem bízol annyira magadban, hogy egyedül is megállod a helyed?

A jóga érted van!

Mert fontos tudnod, hogy a jógaóra nem játék, pláne nem fogadkozási alap. A jóga érted van, segít téged, támogat, de csak ha te is akarod. Semmi esetre sem baráti összejövetelek, közös bulik színtere.

Éppen ezért kétszer is érdemes meggondolni, mit fogadsz meg év elején. Sőt, hogy egyáltalán bármit is meg akarsz-e fogadni? A változás ugyanis nem függ a naptárunktól. Kezdd, amikor valóban akarod. Amikor tényleg komolyan gondolod.

És ha épp jógaórára szeretnél jönni, akkor gyere! Szeretettel várunk a Harmónia Jóga Stúdióban az év bármelyik napjától.

 

Namaste