Sokan úgy hiszik, jógatéglát csak a kezdők használnak. Pedig ez hatalmas tévedés. A jógatégla több mint egyszerű segédeszköz. Itt el is mesélem, miért.

A jógatégla nem ciki!

 

Sokan úgy hiszik, jógatéglát csak a kezdők használnak. Pedig ez hatalmas tévedés. A jógatégla több mint egyszerű segédeszköz. A jógában ugyanis számos olyan gyakorlat van, amely nem csak tökéletes figyelmet, hanem különleges izomerőt is igényel. Nem beszélve arról, hogy a jógagyakorlatok az egész testet alaposan megdolgoztatják.

 

Miért van szükség segédeszközökre a jógázás során?

Mivel olyan világban élünk, amelyben a munkánkból kifolyólag nagyon sokat ülünk, a testünk bizonyos pontjai kifejezetten kötöttek. Az ilyen testet viszont nem kényszeríthetjük arra, hogy nyakatekertnek tűnő pózokba feszüljön. Ezért találták ki a segédeszközöket, amelyekről korábban már ejtettem pár szót. A jógatéglával azonban szeretnék egy kicsit behatóbban foglalkozni, mert az a tapasztalatom, hogy sokan cikinek érzik. Pedig a jógatégla nem csak kezdőknek hasznos!

 

A jógatégla használata

A jógatégla nagyon sokrétűen használható az egyszerű és bonyolultabb ászanák kivitelezésekor is. A jógatégla tökéletes

  • üléspozícióknál, például a sarokülésnél, ha még nem vagy olyan laza,
  • fekvőpozíciókban, hogy jobban ki tudd nyitni a mellkasodat,
  • előrehajlásnál, ha még nem éred el a talajt
  • meditációs párnaként, ha puha téglád van, vagy
  • egyensúlygyakorlatoknál támaszték gyanánt.

Mit is jelentenek ezek pontosan?

A jógában a gyakorlatoknak egyik célja az, hogy rugalmassá, hajlékonnyá tegyék a testet, és ezáltal elősegítsék a harmonikus mozgást. Hát, valljuk be, ettől az emberek többsége még messze van. Pont a fentebb említett életmód miatt.

Ezért sokaknak csak álom, hogy akár bokáig le tudjanak hajolni, nemhogy a talajt megérinteni, vagy uram bocsá’ a tenyerükön állni. Tudnod kell azonban, hogy ez természetes. Én viszont arra törekszem, hogy megvalósítsd a lehetetlent is. Ezért szorgalmazom és használom magam is a jógatéglákat.

Jógatégla a gyakorlatban

Nem beszélve arról, hogy bizonyos ászanák kifejezetten igénylik a jógatégla használatát, mert ilyenkor rejtett izomcsoportokat is tudatosan meg tudunk dolgoztatni.

A jógatégla tehát egy szükséges és szerethető segédeszköz, amely puha, könnyű és mindenekelőtt praktikus. Ráadásul normális ára van  (és tényleg nem ciki)!

Ha jelentkezel a február 16-án induló 8 részes jógatanfolyamomra a Harmónia JógaStúdióban, magad is megláthatod.

Találkozzunk ott!

 

Namaste