Nem vagy kitartó? Gondot okoz végig vinni valamit? Szorongsz a jelenlegi helyzetben? A mai cikkben azzal foglalkozom, hogy mi kell a kitartáshoz.

Hogyan legyél kitartó?

A kitartás kevesek erőssége, és maximálisan meg is értek mindenkit, aki ezzel a gonddal küzd. A kitartás ugyanis az egyik olyan tulajdonság (talán képesség?), amely nagyon-nagyon sok erőt követel meg tőlünk. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy aki nem kitartó, az gyenge, hanem hogy az ilyen embereknek máshonnan kell hozzá erőforrást biztosítaniuk, akár átcsoportosítaniuk. A kérdés már csak az, hogy honnan és hogyan?

Honnan tudod, hogy nem vagy kitartó?

 • Nagy lelkesedéssel belekezdesz valamibe, de már az első nehézségeknél feladod?
 • Eleve nincs meg benned a lelkesedés, hogy valamit elkezdj, tudva, hogy nem leszel kitartó?
 • Van ugyan lelkesedésed, megvan a kezdő löket is, de nincs időd (vagy azt hiszed, hogy nincs) végig vinni a folyamatot?
 • Inkább bele sem kezdesz semmibe ugyanezért? 

Ezek pont azok a dolgok, amelyek elárulják, hogy van mit átgondolnod. A kitartás ugyanis a szembenézéssel kezdődik.

Nézz szembe magaddal! 

 1. Lusta vagy?
 2. Fáradt vagy?
 3. Kimerült vagy?
 4. Kedvetlen vagy?
 5. Esetleg depressziós vagy arra hajlamos vagy?
 6. Az életkörülményeid nem teszik lehetővé, hogy másként gondolkodj?
 7. A körülötted lévők visszahúznak?
 8. Túl sok dolgot kellene egyszerre elvégezned?
 9. Túl sok szerepben kell egyszerre helytállnod? 

Szerintem ezekre a kérdésekre a legtöbb embernek igen a válasza, és a túl sok igen miatt kitartási gondokkal küzd. De!

Először is fel kell ismerned, hogy igenis kitartó vagy! Hiszen vannak olyan életterületek, amelyekben nem is tudnál máshogy fennmaradni. Gondolok itt az anyaságra (vagy szülőségre), a munkádra, egyáltalán az életben maradásodra. Ugye, belátod te is, hogy a kitartás kérdése külön-külön területeken máshogy kezelendő?

Most nézzük meg azt az oldalt, amiért a kitartásról írok: a jelen helyzetet, a bezártságot, az ebből fakadó családi konfliktusok kezelését, a mostani munkahelyi gondokat.

Hogyan tarts ki a nehéz időkben?

Tudom, hogy sokszor hangoztatom, de ez a legfontosabb:

 1. Fogadd el, hogy most ez van. Fogadd el, hogy válság van és hogy most szinte mindenkinek nehezebb az élete. Ez egy olyan időszak, amelyen nem tudsz változtatni. Azon pedig, amin nem tudunk módosítani, nem szabad keseregni. Az nem visz előre, sőt inkább hátráltat.
 2. Keresd meg azt az utat, amely fenntartható neked a jelenlegi helyzetedben.
 3. Keress megoldási lehetőségeket és lásd be, hogy ha azok kivitelezhetők, akkor muszáj aszerint cselekedned és élnek. Vagyis élj a belátás képességével.

 Ha azt ki tudod mondani, hogy elfogadom és belátom, akkor már egyenes út vezet a kitartáshoz is. Ezek a kulcskifejezéseink erre az időszakra. Ezekre kell most fókuszálnod és nem a kitartás kérdésével küszködnöd.

Kitartás jógával?

Az elfogadás és belátás pedig tipikusan az a két képesség, amely fejleszthető, jógával pedig tökéletesíthető is. Olvasd el az ezekről szóló írásaimat, hogy elkezdhesd a saját utadat egy könnyebb világ felé. Az elfogadásról itt, a belátásról pedig itt találsz anyagot.

NAMASTE

Együd Kriszta