Néha meg kell állni és kivonulni a világunkból. Mert csak így folytathatjuk újra, amit elkezdtünk. Tedd a nyáron te is ezt! Ehhez adok most jógatanácsokat.

Ahimsa, Ashram, Anyaság

 

Ez az én szenthármasom most a nyáron. Ne gondolj bonyolult dolgokra, ezek azok az alapok, amelyekkel mindannyiunknak élnie kellene. Te vajon mennyire veszed figyelembe a saját igényeidet? És vajon mennyire bánt ez a fajta önzőséged? Engem nagyon.

 

A félrevonulás bántás?

Sajnos. Pedig ésszel tudom, hogy nem kellene. Nyár van, a pihenés időszaka. Ilyenkor muszáj mindenkinek kikapcsolódnia. Gondolom, te is beszorítod az idődbe az elcsendesülést:

  • Amikor igyekszel teljesen elfelejteni a munkádat, a konfliktusaidat, a gondjaidat,
  • elmész szép helyekre,
  • kipipálsz valamit a bakancslistádon, vagy csak
  • egyhuzamban 12 órát alszol.

Ahimsa

De vajon hogyan tegyük mindezt, hogy ne bántsunk meg másokat? Erről szól az ahimsa. Még februárban írtam róla. A lényege, hogy ne ártsunk se magunknak, se másoknak. Most viszont – attól félek – épp ezt fogom tenni.

Mert júliusban és augusztusban szabadságra megyek. Visszavonulok a saját ashramomba.

 

Ashram

Az ashram szó szerint spirituális elvonulóhelyet jelent. A Jógapédia így fogalmaz:

„(…) hagyományosan egy ember hozza őket létre és köré gyűlnek a tanítványok, így hozzák létre magát az ashramot. Az ashramok főként jógázásra, meditációra, spirituális útkeresésre, elcsendesedésre alkalmas helyek, melyek a fizikai, a mentális és az érzelmi tudatosság fejlesztésére alkalmasak. (…)”
Nos, én nem egy fizikai ashramba, hanem a saját lelki feltöltődő helyemre, a családomhoz vonulok vissza.

(De még előtte a Krisna völgyben leszek pár napot, hogy tanítómmal és oktatótársaimmal lelki utunkat járjuk. Mert kell a tanulás (is), a lelki feltöltődés, az egymás segítése, hogy újabb és újabb lépést tegyünk önvalónk megismerése iránt. Majd utána jöhet a pihenés…)

 

Anyaság

Mert anya (is) vagyok, és ahogy a gyermekeimnek, a páromnak szükségük van rám, úgy nekem is szükségem van rájuk. Együtt fogunk feltöltekezni, újabb és újabb erőforrásokat gyűjteni, „lebegni” a családi kötelékeinkben, a szeretetben, hogy aztán újult erővel térhessek majd vissza.

De lelkifurdalásom van (ahimsa!) miattad, aki jönnél, jógáznál, és így töltődnél fel.

A Harmónia Jógastúdió tanácsai nyárra

 

Viszont, ha követted a blogomat, ha elolvastad a cikkeket, tudod, hogy a jóga mindenhol ott van. Benned, a családodban, a hétköznapjaidban, a felkelésedben, az alvásodban, a nyári bulikban és persze az ászanákban is. 

Arra kérlek, hogy használd ki a nyarat, és gyakorolj. Merülj el a jóga minden „előfordulásában”: a testiben és a lelkiben is. Olvasd újra a blogomat, jógázz, tanulj, pihenj és keresd meg a saját ashramodat. Ősszel nagyon várlak vissza.

Namaste

.