Te is tavaszi fáradtságtól szenvedsz? Nincs energiád semmire? 5 mondatos tesztünkből megtudhatod, mi a helyzet. És azt is, miért a jóga rá a megoldás.

Jógával a tavaszi fáradtság ellen

 

Bár már jó pár napja tavasz van, sokan még mindig téli álomban vannak. Ez nem is csoda, hiszen tél végével nem olyan egyszerű újra neki gyűrkőzni az évnek. A hideg hónapokat az emberek legszívesebben bekuckózva töltik, és ha te nem vagy épp a téli sportok szerelmese, bizonyára legszívesebben egy meleg tea mellett pihentetted a lábaidat.

Most viszont süt a nap, éled a természet és érzed, neked sem ártana már valamit kezdeni magaddal. Az emberbe belé van kódolva, hogy ilyenkor lomtalanít, nagytakarít, kidob mindent, ami a télre, a régre emlékezteti. Kimegyünk a kertbe, hogy rendbe hozzuk, felássuk, hogy ültessünk, egyszóval azt is megújítsuk. De ehhez magunkat is meg kellene.

És itt jön ismét képbe a jóga.

 

Te is tavaszi fáradtságtól szenvedsz?

Ha te régi jógázó vagy, a fenti dolgok nem okoznak gondot. Nagy valószínűséggel alig vártad már, hogy minél több időt eltölthess a szabadban. Szinte teljesen biztos vagyok abban is, hogy túl vagy már az első lakásátrendezésen, és éppen a tavaszi dekorációdat tervezgeted, rendezgeted. De vajon mi van azokkal, akik még nem ismerik, nem tapasztalták meg a jóga áldásos hatásait?

Ha őszintén válaszolsz magadban az alábbi kérdésekre, te is kiderítheted, hogy állsz most.

  • Reggelente nincs kedved felkelni.
  • Felkeléskor nem látsz, nem hallasz és nyűgös vagy.
  • Alig várod, hogy vége legyen a napnak, és elnyújtózhass.
  • Többször vagy gondterhelt, mint mosolygós.
  • Úgy érzed, semmihez sincs kedved, nemhogy energiád.

A tavaszi fáradtság okai

Ha a fenti mondatok igazak rád, akkor valószínűleg tavaszi fáradtságban szenvedsz és vagy nem jógázol még, vagy nagyon az elején tartasz. Dr. Nagy László, infektológus szerint a tavaszi fáradtság nem betegség, hanem a szervezet normális reakciója, amikor is a téli üzemmódról tavaszira vált át.” Ez viszont megterhelő a szervezetünknek, amelyben ilyenkor a hormonháztartásunk is ingadozik.

De persze nem foghatunk mindent a hormonokra. A téli életmódunk, az esetleges télies étkezéseink, a kevesebb mozgás is mind-mind tavaszi fáradtságot idéznek elő. Viszont van egy jó hírem: a jóga ezen is segít, hiszen villámgyorsan képes energetizálni.

A jóga hatása a tavaszi fáradtságra

 

Pár hét, és úgy érzed, neked áll a világ!

  • Kirobbanó leszel,
  • energikus,
  • fáradhatatlan
  • és pozitív. 

Ezért a tavaszi fáradtság ellen javaslom, minél hamarabb kezdd el, vagy folytasd a jógázást. Írtunk már arról, hogyan hat a jóga. 

Ha még nem olvastad, kezdésnek mindenképpen tedd meg. Ez nem humbug, nem varázslat, ez tiszta energiaáramlás, amely feltölti a lelked, a tested és a szellemed.

Magad is meg fogod tapasztalni, mekkora változással jár, ha jógázol. És akkor már örülni fogsz a felkelő napnak, amelynek fényében különösen jólesik a Napüdvözlet (Surya Namaskar)

Nem kell több, csak 5-10 belőle, és úgy fogod folytatni a napodat, mintha legalább három energiaitalt megittál volna.

Tégy egy próbát. Nincs veszíteni valód. Ha pedig nem tudod, hogyan kivitelezd pontosan ezt a nagyszerű gyakorlatot, gyere el a Harmónia Jógastúdióba. Itt további energetizáló ászanákat is megismerhetsz.

Szeretettel várlak.

Namaste