Boldognak lenni nem könnyű. Talán az egyik legnehezebb dolog a világon. Nem azért, mert elérhetetlen lenne, hanem magunk miatt. De a jóga ebben is segít.

Jógával a boldogságért

 

Boldogság napja. Tudtad, hogy van ilyen? És most biztosan mosolyogsz is, én pedig meg is értem. Ma már mindennek van világnapja, nemzetközi napja, nemzeti napja. De ha jobban belegondolsz, ez a március 20-i dátum talán tényleg nem hiábavaló. Mert a boldogság más. Egy olyan fogalom, amely sokaknak ismeretlen. És nem azért, mert szegények, mert háborús övezetben laknak, mert fogyatékkal élnek, hanem mert nem tudnak boldogok lenni. Maguk miatt és maguktól.

 

Mi a boldogság?

Delia Steinberg Guzmán argentin származású spanyol író, filozófus és zongoraművész azt mondja, hogy „a boldogság egy olyan ideális állapot, amelyre bár vágyunk, mégsem tudjuk meghatározni, hiszen magában foglalja életünk minden oldalát és ezzel emberi teljességünket.”

Egyet is értek vele, és nem is próbálom magam sem definiálni, mert talán felesleges is. Valószínűleg neked is mást jelent boldognak lenni, a szomszédnak is és a gyermekeinknek is.

Egyben azonban biztos vagyok: amikor az ember boldog, akkor a gondok leértékelődnek, a szeretet érzése pedig fel. Sokszor adódhatnak ilyen pillanatok az életünkben, de nem merem biztosan állítani, hogy túl sokáig tartanak. Pedig van egy ország a világban, ahol az emberek saját bevallásuk szerint boldogok. Sőt ma ők a legboldogabbak a világon, amit a Bruttó Nemzeti Boldogság mérőszámuk is bizonyít.

Mitől függ a boldogság?

Mert hogy van ilyen, és éppen ennek kapcsán nevezte ki az ENSZ március 20-át a boldogság napjának. Ez az állam pedig Bhután, egy alkotmányos monarchia, ahol az emberek szegénységben élnek, királyi fennhatóság alatt, mégis boldogan. Tényleg.

Mert ők tudják azt, amit mi nem: a boldogság kulcsa nem mástól, hanem magunktól függ. Mi döntjük el, hogy minek örülünk, min bosszankodunk, melyik problémát hogyan kezeljük. Hogy ez nehéz? Igen. És tanulható? Szintén igen.

Hogyan tanulható a boldogság?

Önismerettel, elfogadással, szeretettel. Ez pedig – ha olvastad a blogomat korábban is – tulajdonképpen a jóga velejárója. Mert a jóga

  • elfogadóvá tesz,
  • közelebb hoz önmagadhoz, és
  • megtisztít a stressztől, a dühtől.

Vagyis felszabít. A felszabadultság érzése pedig nagyon közel van a boldogsághoz.

Aki boldog, szeret. Aki tud szeretni, boldog. Ha ő is úgy akarja. A Harmónia Jógastúdióban mind az óráinkon, mind a szombati tanfolyamomon ezt próbáljuk a jógázókkal elérni.

Ha úgy érzed, lenne mit bepótolnod boldogság terén, gyere el hozzánk. A jóga megszabadít a terheidtől, és megmutatja az utat a személyes boldogságodhoz, bármit jelentsen is neked az.

Namaste

.