Jógáznál, de elvesztél a jógatermékek között? Nem akarsz feleslegesen pénzt költeni? Ez az a három jógaeszköz, amelyre tényleg szükséged lehet az órákon.

Milyen jógafelszerelésre van szükség a jógaórákon?

 

Ha gyorsan és egyszerűen le akarnám zárni a témát, azt mondanám, semmilyenre, csak rád. Hiszen a jóga bárhol, bármikor végezhető. Ha nyitott szemmel jársz, jó időben még a parkokban is láthatsz elmélyült jógázókat mindenféle segédeszköz nélkül. De igen, jól sejted, ehhez már nagyon gyakorlottnak kell lenni. Addig viszont, amíg ilyen szintre eljutunk, nem árt beszereznünk pár fontosabb „jógacuccot”.

 

1. A jógaszőnyeg vagy jógamatrac

A Harmónia Jóga Stúdióban biztosítunk neked az órán jógaszőnyeget, de ha jobban szeretsz a sajátodon gyakorolni, akkor mindenképp szerezz be egyet. Sokan úgy hiszik, a jógaszőnyeg nem olyan fontos, megteszi bármilyen sima felület, talaj is. Az első ászanánál azonban rögtön rájönnek, mekkorát tévedtek. Mivel a jógát mezítláb gyakoroljuk, fontos, hogy ne csúszós talajon tegyük. Amúgy is izzadni fog a lábunk, egy sikamlós felület, vagy egy rosszul rögzített törölköző pedig csak tovább nehezítené a gyakorlatok elvégzését.

A jógaszőnyegeket úgy fejlesztették ki, hogy

  • egyrészt tökéletes tapadást biztosítsanak,
  • másrészt megtámasszák a testet,
  • harmadrészt pedig segédvonalként is szolgáljanak a helyes tartásokhoz.

Ha bizonytalan vagy, hogy pontosan milyen matracot válassz a jógaórádhoz, kérdezz bátran.

 

2. A jógatégla

Ez nem olyan eszköz, amellyel kötelezően rendelkezned kell, de ha otthon is akarsz gyakorolni, szerezz be kettőt. Az első időszakban a legjobb barátoddá fog válni, hiszen a jógatégla (vagy jógablokk) segítségével tudod majd egyre helyesebben elvégezni a gyakorlatokat. Tulajdonképpen

  • a karjaid folytatásaként gondolj rá, amíg nem éred el a padlót.
  • A jógatéglát viszont használhatod még meditáláshoz is párna helyett,
  • vagy támasztéknak a nehezebb gyakorlatoknál.

Jógatéglát bármely nagyobb sportüzletben vehetsz – általában habszivacsból, parafából vagy fából. Attól függően, hogy épp melyik funkciójára van szükséged, váltogathatod a tégláidat. Ha viszont rám hallgatsz, elég csak egyféle is, de az erős legyen, hogy megtartson.

3. A heveder

Ez a harmadik és egyben utolsó alapfelszerelés, amellyel mindenféle jógaórán találkozhatsz. Célja hasonló a jógatéglához, vagyis

  • segít a gyakorlatok helyes kivitelezésében és
  • a hajlékonyság fejlesztésében.

Egy tökéletes ászana elérése a profiknak is sokszor évekig eltart, ezért mi is a hevedert hívjuk kezdetben segítségül. Ha tehát otthon is jógáznál, érdemes befektetned egy tartós darabba.

De ne feledd, a stúdióban mi minden segédeszközt biztosítunk az elmélyült és önfeledt jógázáshoz. Tehát ha így karácsony táján inkább a szeretteidre költenéd a pénzedet, tedd csak nyugodtan. Esetleg írj a Jézuskának! Még van pár napunk Szentestéig.

Namaste