Ha gyakran kapar vagy fáj a torkod, ha időnként rád tör a pánik, vizsgáld meg a kommunikációdat is! Lehet, hogy a torokcsakra nem jól működik. Segítek.

A bűvös torokcsakra

Ha követted a csakrákat ismertető eddigi cikkeket, akkor sejtheted, miért is bűvös a torokcsakra. Bizony, olyan problémákat okozhat a nem megfelelő működése, hogy akár el is némulhatunk. Persze nem szó szerint (remélhetőleg), de mindenképp elhallgatással fenyeget, ha nem dolgozunk rajta.

A torokcsakra ugyanis a megnyilvánulásainkért felel, azaz, hogy hogyan kommunikálunk másokkal, hogyan tudjuk magunkat kifejezni, megértetni. A lényeg tehát azon van, hogy képes vagy-e magadat őszintén kifejezni, képes vagy-e nyíltan felvállalni a gondolataidat, el tudod-e mondani, mit szeretnél, vagy épp azt, mi az, ami zavar.

Nem véletlenül betegszik meg a torka olyan gyakran azoknak az embereknek, akik valamit magukba folytanak; akik valamiről, ami fontos lenne, nem beszélnek. De ez még nem minden!

A torokcsakra – elhelyezkedéséből adódóan – kapcsolatban van a hallószerveinkkel, sőt a tüdőnkkel is. Ebből következik, hogy nem mindig van fülünk a gondok meghallására, vagy szaporábban vesszük a levegőt stresszhelyzetben. A légzést ugyanis a szánk irányítja, befolyásolja.

Te tudsz kommunikálni? A torokcsakra állapota megmutatja

Az emberek többségének súlyos gondjai vannak az őszinte kommunikációval. Neveltetésünkből, szociális helyzetünkből, munkahelyi pozíciónktól függően merjük nagyobbra vagy épp kisebbre nyitni a szánkat. Ez ugyanúgy érvényes a párkapcsolatainkra is, ahol a békesség kedvéért inkább hallgatunk, mintsem kieresztenénk a hangunkat. Ha neked is vannak ilyen jellegű gondjaid, vagy ha te is túl introvertált vagy, feltétlenül dolgoznod kell a torokcsakrád egyensúlyán.

A hallgatás nem bűn

Sőt sokszor az egyetlen jó megoldás. Főleg, ha elvonulásra, magányra, csendre van szükségünk. Ilyen esetekben ugyanis megadjuk magunknak a lehetőséget arra, hogy meghalljuk a belső hangunkat. Tudom, hogy nincs időd elvonulni egy jógatáborba, vagy bevetni magadat remeteként az erdő közepébe, de otthon is teremthetsz magadnak fél órányi nyugalmat a kádban, vagy elalváskor.

A befelé figyelésnek az az egyik nagy haszna, hogy rájöhetsz a saját megnyilvánulásaid minőségére:

  1. Lehet, hogy a szóbeli kommunikációd másokban ellenérzést vált ki?
  2. Lehet, hogy a beszéded erőszakos vagy éppen túl félénk?
  3. Lehet, hogy társalgás közben manipulálsz?
  4. Lehet, hogy folyamatosan csak szerepjátékokat játszol?
  5. Lehet, hogy csak egyszerűen hazudsz magadnak mindennel kapcsolatban?
  6. Lehet, hogy akkor is jár a szád, amikor nincs igazi mondanivalód?

Ezek mind-mind olyan kérdések, amelyekre választ kell találnod a torokcsakra megfelelő működéséhez. Láttad esetleg az Ízek, imák, szerelmek című filmet? Ott is van egy jelenet, amelyből megtudhatjuk, hogy a jóllét érdekében az emberek némasági fogadalmat tesznek. Nem véletlenül. A hallgatás ereje felbecsülhetetlen, a helytelen kommunikációé pedig megbetegít.

Hogyan segíthetjük a torokcsakra energiaáramlását?

Ha gyakran köhögsz, ha csikorgatod a fogadat, ha beszédhibás vagy, ha hadarsz, ha mindig ugyanazokat a szófordulatokat használod, ha állandóan bocsánatot kérsz, akkor erősítsd meg a torokcsakrádat.

Elsődleges lépésként teljes jóga légzéssel, mantrákkal, meditációval, másodsorban pedig olyan ászanákkal, mint a fordított pózok, illetve a nyakat erősítő gyakorlatok.

Szívesen megmutatom ezeket, ha eljössz a Harmónia Jógastúdióba.

Szeretettel várlak.

NAMASTE

Együd Kriszta