A saját szabályaid szerint élsz? Megtaláltad az utadat? Tudod, hogy teremthetsz harmóniát? A jógaóráimon ebben foglak támogatni. Olvasd el, hogyan.

Patandzsali 8 lépcsője

 

Legutóbb azzal kezdtem, hogy a jógaoktató is „holtáig tanul”, és hogy éppen ezért számos újítás várható az óráimban. Nagyon lelkes vagyok, és izgatottan várom, mit szólsz majd hozzá. Hogy minden flottul és gördülékenyen menjen, a blogomban is igyekszem megtámogatni az új tematikámat. De ne ijedj meg, ez is „csak” jóga, és neked fog segíteni. Ahogy Patandzsali 8 lépcsője is.

 

Az Astanga jóga ágai (Asta = 8, Anga = ág)

Természetesen nem fizikai értelemben vett lépcsőkről van szó, tehát ne számíts semmilyen step padra, vagy ilyesmire. Fontosnak tartom, hogy elméleti tudásod is legyen a jógagyakorlatok sikeres elsajátításához. Az órák mindig egy adott témához kapcsolódóan fognak gyakorlatokat tartalmazni, hiszen tudod, a jóga nem csak a testmozgásról szól. De mivel a jógaórák is végesek, és szóban tömörebben fogalmazok, a blogban igyekszem bővebben átadni azokat az ismereteket, amelyek előre vihetnek az életedben. Nézzük is meg, miről fog szólni a szeptember 2-i alkalom a Harmónia Jóga Stúdióban.

 

A megbékélés útja

 

Patandzsali 8 lépcsőjéről, vagyis az Astanga jóga 8 ágáról, amely a megbékélés felé vezető úttal foglalkozik, februárban már tettem említést. Ahogy az „Ahimsa – A nem ártás jóga-művészete” című blogbejegyzésemben olvashattad, az Astanga jóga 8 területe a következő:

   • Jama – az erkölcsi elvetés elvei
   • Nijama – az erkölcsi elfogadás elvei
   • Asana – a testgyakorlatok végzése
   • Pranajama – a légzés uralma
   • Pratjahara – érzékek feletti kontroll megszerzése
   • Dharana – koncentráció
   • Dhjana- meditáció
   • Samadhi – tiszta létezés állapota 

Ebből eddig a blogon a Jamáról és azon belül is a nem ártásról – ahimsa – tettem említést. Meséltem, hogy csak úgy nem ártasz magadnak (vagy másoknak), ha nyílt és őszinte vagy, ha ellenőrzöd a saját érzéseidet, viszonyulásaidat, és gyakorlod a nagylelkűséget.Most azt szeretném, ha egy kicsit jobban belelátnál a második ágba, a Nijama lényegébe.

A Nijama

A Nijama az erkölcsi elfogadás világa (követendő dolgok összessége); szorosan kapcsolódik a Jamához, csak más oldalról segít téged a megbékélés útján. Ahogy a Jamanak, úgy a Nijamának is 5 lépcsője van és ezzel az 5 lépcsővel, területével foglalkozunk részletesebben. Ezek a

 •  Saucsa – tisztaság
 • Szantósa – elégedettség
 • Tapasz – szenvedély
 • Szvádjája – az önvaló megismerése
 • Ísvara-pranidhána – az Isten iránti szeretet

Mindegyiket értheted szó szerint és átvitt értelemben is.

 

A Nijama területeinek értelmezése

 • A tisztaság például nemcsak a tested, szervezeted és bőröd karbantartására vonatkozik, hanem természetesen a lelked és a gondolataid tisztaságára is.
 • Az elégedettség alatt viszont azt kell értened, hogy értékeld, amid van. Becsüld meg mind a szellemi, mind a tárgyi javaidat, és ne akarj felhalmozni felesleges dolgokat. Magyarul megmondva, ne a gazdagság, a pénz vezérelje a tetteidet, és vedd észre, ha másnak sokkal rosszabb sora van, mint neked.
 • A szenvedély és az önvaló megismerése tulajdonképpen az önkontrollról szól. Arról, hogy tisztán lásd magad, és fogd vissza túlzó vágyaidat, szóljanak azok bármiről is.
 • A befelé fordulásod ilyetén megélése vezet el majd az isteni szeretet világába, az egység erejének megtapasztalásába.

Tudom, hogy ez most egy kicsit homályos még, de az órán mindet megértesz majd. Ugyanakkor fontosnak tartom elmondani, hogy ezek nem parancsolatok, ez nem egy kőbe vésett szabályrendszer. Olyan belső késztetésekről beszélek, amelyeket te is érzel magadban. Nem tagadom, nehéz rátalálni ezekre a belső hangokra, érzetekre, de nem lehetetlen. Ebben is segíteni fogok neked.

 

Te a Nijama szerint élsz?

 

Mindannyiónkat neveltek valahogyan, mindannyian bizonyos szabályok szerint élünk, „bennünk vannak” az emberi élet erkölcsös előírásai. De vajon ezek tényleg mi vagyunk? Nem csak elfogadtunk valamilyen mások által erkölcsösnek tartott értékrendet? Vajon tényleg úgy élünk, ahogy az nekünk is jó?

Te mennyire figyelsz magadra? Mennyire kontrollálod a viselkedésedet? Mennyire hagyod, hogy külső dolgok irányítsanak?

Az órán kicsit közelebbről is megvizsgáljuk ezeket a kérdéseket, de ha már most is elgondozol rajta, nagyon sokat teszel magadért. Mit gondolsz, van olyan terület az életedben a Nijama szerint, amelyen esetleg változtatni szeretnél? Mi az, ami nehezebben megy? Válaszold meg ezeket magadnak, aztán beszéljünk róla.

A Jámák és Nijámák nélkül a jóga picivel több ugyan, mint egy fizikai torna. De ezek nélkül – ahelyett, hogy megszabadítana a szorongásainktól, inkább – összeköt velük. Ezek az alapelvek kísérik gyakorlásunkat, életmódunkat, és az egész életünk alapját kellene képezniük.

Szeretettel várlak az órámon!

Namaste