Mi a különbség a relaxáció és a meditáció között? Mit jelent a koncentráció? Hogyan kapcsolódnak ezek a jógához? Cikkünkben mindenre megtalálod a választ.

Relaxáció, meditáció jógával és anélkül

 

A jóga szerves része a befelé fordulás, az elcsendesülés. Szerintem ez sokszor nehezebb, mint az ászanák helyes kivitelezése. Hiszen eleve nem nyugodt környezetben élünk, távol a világtól, távol az emberek tömegétől, hanem valamiféle állandó alapzajban. Észre sem vesszük, mekkora is ez valójában.

Az ember viszonylag hamar beleszokik a „helyébe”, és meg se hallja az elsuhanó járműveket, a szomszéd beszélgetését, a repülők hangját. Csak akkor tűnik fel a csend, ha kimegyünk egy erdőbe, vagy messze mindentől, és legfeljebb a madarak csipogása szórakoztat bennünket. Persze nem mindenkit, hiszen nagyon sokan nem tudják már a csendet sem elviselni. Nekik különösen nehezen megy a relaxáció, a koncentráció vagy a meditáció.

 

Mi a különbség a relaxáció, koncentráció és meditáció között?

Mindegyikhez fontos a befelé fordulás, a türelem, az elengedés képessége és – ameddig még nem vagyunk gyakorlottak – a csend is. Mert csak így tudunk ellazulni.

A relaxáció

A relaxáció ugyanis ez. Sokan keverik a meditációval, pedig hatalmas különbség van köztük. Amikor relaxálunk, lefekszünk hullapózba és pihenünk. Tényleg pihenünk.

Ha jógaóra után relaxálunk, lecsendesítjük a testünket, és érvényesülni hagyjuk a jóga pozitív hatásait. Végezhetünk vezetett relaxációt, amikor a jógaoktató segíti az ellazulást, de relaxálhatsz magad is. A lényeg

  • a nyugodt lélegzés,
  • a fejed kitisztítása,
  • a tested ellazítása.

Ha nem vagy gyakorlott, vagy rendszerint befeszülsz relaxáció közben, mindenképpen vezetett relaxációt válassz. Ilyenkor elmondjuk, hogyan lazítsd el a testrészeidet és mire figyelj közben.

A relaxáció nyújtotta pihenés felér egy újjászületéssel. Persze olyan is előfordulhat, hogy belealszol, mert eleve fáradt vagy. Ezt ne sajnáld, sőt örülj neki, mert így biztosan pihentető, hasznos alvásban lesz részed. (Jógaóra után azért ez nem jellemző, hiszen a tested olyan intenzitásnak volt kitéve, hogy a relaxációval elsősorban a tested pihenését szolgálod.)

A meditáció

A meditációnak is „előfeltétele” az ellazulás, de ezt ülve végezzük és teljesen más célból. Sokakban felmerül a kérdés, hogyan lehet ülve ellazulni, ráadásul egyenes háttal és mudrákkal. Hidd el, lehet, csak türelem, idő és gyakorlás kell ehhez is.

A meditálást is ellazult állapotban végezzük, koncentrálva a helyes és lassú légzésre, de itt sokkal éberebbek vagyunk, mint relaxáció közben. A cél ugyanis az, hogy ne gondoljunk semmire. Akik gyakran meditálnak, tudják, milyen hosszú út vezet a tiszta elme állapotának eléréséig. A meditációkor ezért érdemes mantrákhoz, vagy alapból a jógalégzéshez folyamodni, amelyek segítik az elmélyülést. A meditáció azért jó, mert általa kilépsz önmagadból, leveted a sallangokat és meglátod a magad valóját. Érdemes gyakorolni, csodálatos utazás.

A koncentráció

Zárásként pedig engedj meg még egy gondolatot a koncentrációról, amelyet a cikk elején is szóba hoztam. A koncentráció mind a relaxáció, mind a meditáció része, de önmagában egyik sem. Viszont tökéletes módszer arra, hogy bevonzd a jót az életedbe. Ha innentől kezdve igyekszel csak a jó dolgokra koncentrálni, egyre több jó dolgot fogsz észrevenni magad körül.

Ez pont olyan, mintha az esküvődre készülődvén mindenhol csak menyasszonyi ruhás plakátok, jegygyűrű reklámok jönnének veled szemben a városban sétálgatva. Mert az elme arra fókuszál, ami foglalkoztatja. Mi lenne, ha most jó dolgokat adnál neki?

A Harmónia Jógastúdióban ebben is tudunk segíteni. Sőt, ha jelentkezel a nyári jógatáborunkra a meditációval is megismerkedhetsz közelebbről. Még van pár helyünk.

Szeretettel várunk.

 

 

Namaste