4 egyperces jógagyakorlat a stressz kezelésére

 

Nem mondok semmi újat azzal, hogy stresszes az életünk. Akkor is, ha pozitív stresszre és akkor is, ha negatívra gondolunk. Mert minden külső behatás stresszként jelentkezik az életünkben, csak míg a „jók” izgatottá, boldoggá tesznek, a „rosszak” feszültté, ingerlékennyé, boldogtalanná. Te mit teszel ilyenkor?  

Sokan sajnos valamilyen „fogyasztható” szerhez folyamodnak, amilyen a cigaretta, alkohol, egyéb feszültségoldók. Ha te nem élsz ilyenekkel, akkor nagy valószínűséggel egy kiadós beszélgetés, sírás, séta is segíthet valamelyest. De az is lehet, hogy üvöltéssel, ordibálással, töréssel-zúzással vezeted le a feszültségedet. A jóga viszont sokkal hatásosabb, egyszerűbb és – nem mellesleg – békés megoldás mindenre. 

A jógában ugyanis minden „trükk” benne van és egy perc alatt elérhető. Ráadásul a jógás stresszkezelés még előkészületeket sem igényel. Csak téged és egy pici akaratot. Ez utóbbit is csak azért, hogy meglegyen a „csináld”-érzés. 

Hoztam pár tippet, amelyeket, ha kipróbálsz, garantáltan azonnal jobban fogod magad érezni.

 

Jógagyakorlatok stressz ellen

 

  1. Lélegezz! Ha hiszed, ha nem, amikor stressz ér, elfelejtünk rendesen lélegezni. Általában kapkodva vesszük a levegőt, vagy olyan sűrűn, hogy észre sem vesszük. Figyeld meg magadat. Ha most veszel egy mély levegőt, rájössz, hogy eddig sem így lélegeztél. Pedig a jó nagy sóhajszerű levegővétel az egyik legjobb stresszoldó eszköz. Minél lassabban lélegzel be, aztán minél lassabban ki, annál hamarabb megnyugszol. Ez még persze nem az igazi jógalégzés, de kezdetnek mindenképpen tökéletes.
  2. Fordítsd meg a világot! Csinálj fejenállást vagy egy gyertyapózt, és máris érezni fogod, mennyivel nyugodtabb vagy. A fordított testhelyzetek nem véletlenül a jógagyakorlatok királynői. Azonnal hatnak.
  3. Feküdj le, és lazítsd el mindenedet! Legutóbbi blogbejegyzésemben  már említettem a hullapózt. Ha villámgyors feszültségoldásra van szükséged, feltétlenül próbáld ki. Csak egy perc és mintha kicseréltek volna.
  4. Nyújtózkodj! Tudható, hogy a különböző nyújtógyakorlatok oldják testünk izmainak a feszültéségét. Nem véletlenül kell minden sportágban nyújtásokkal zárni az edzést. A jóga viszont – mint ismeretes –, nemcsak a testre, hanem a lélekre és a szellemre is koncentrál. A különböző nyújtó ászanák ezért mindenhol oldják a stresszt. Nem kell bonyolult gyakorlatokra gondolnod. Kezdetben az is tökéletesen megteszi, ha csak jó hosszan kinyújtod a karjaidat a fejed fölé. Ha viszont még le is hajolsz a földre, miközben lefelé is megnyújtóztatod magad, a fordított világot és a nyújtást ötvözve, tökéletesen feszültségmentes állapotot érhetsz el.

Persze a Harmónia Jógastúdióban pontosan meg is tudom neked mutatni, hogyan végezd el ezeket a felbecsülhetetlen értékű jógagyakorlatokat, hogy teljesen biztosra menj. Sőt továbbiakat is megtanítok neked, ha nem elégítene ki ez a négy ötlet.

Jelentkezz hozzánk,

  • ha jobban akarod magad érezni,
  • ha stresszmentesebb életre vágysz,
  • ha szeretnél a tested ura lenni és
  • ha meg akarod tapasztalni a felszabadult mindennapokat.

A jóga mindezt tudja. Nem varázslat, valóság.

Hamarosan kezdő jógával várunk Benneteket, figyeld órarendünket!

 

 

Namaste