Kiben keresed a hibát, ha otthoni vagy munkahelyi gondjaid vannak? Magadban vagy másban? Tudsz felelősséget vállalni a tetteidért? A mai cikk ebben segít.

Hogyan vállaljunk felelősséget a tetteinkért?

Mióta jógázom, sokkal tisztábban látom magam körül mind a világot, mind a saját tetteimet. Ebből következik, hogy a cselekedeteim okait, következményeit, és azt is, hogy mennyire vállalom fel mindezt magam előtt. Nem könnyű út, az biztos, de a jóga még ebben is irányt mutat. Ez egy kifejezetten nehéz téma, ezért csak akkor olvasd el, ha felkészültél az élet nem csak habos oldalára.

Kié a felelősség?

A felelősségvállalás nagy szó, ugyanakkor elég homályos és közhelyes is, pedig enélkül nem lehet egy lépést sem megtennünk. Ahogy minden pillanatban döntéseket hozunk, úgy minden döntésünk következményekkel jár. Ha rosszul döntünk, negatív, ha jól, pozitív következményekkel. De a felelősség minden esetben a miénk. Nem hiszed?

Nézzünk egy konkrét példát!

Feszülten ébredtél fel reggel, mert már előző nap is stresszes voltál. Ugyan igyekezted elengedni a gondjaidat, de azok ott vannak veled:

 • a gyerekek,
 • a párod,
 • a munkahelyed,
 • az ingázás,
 • a napi logisztika,
 • de az egészséged is

mind-mind olyan befolyásoló „tényezők”, amelyek hol gondként, hol „csak” megoldandó feladatként kavarognak az agyadban. Emiatt tehát feszült vagy, és ez alapból befolyásolja a reggeledet: nem úgy beszélsz a körülötted lévőkkel, ahogyan kellene, vagy ahogyan te valójában szeretnél.

Logikus, hogy meg is bántasz valakit egy reakcióiddal, egy beszólásoddal, esetleg ordibálsz a gyermekeddel vagy a társaddal. Mi történik ez után?

Összeveszés, sértődés, sírás és még több baj. De ki vagy mi ezért a felelős?

Az otthonról hozott minták hatása

Igen és nem is a válaszom a fenti kérdésekre. Úgy hiszem, nem bújhatunk mindig más vagy mások mögé. Igen, az otthonról hozott zsákunk nagyon nagy teher lehet:

 • Ha a szüleinktől nem úgy kaptunk szeretetet, ahogy az nekünk jó lett volna;
 • ha gyermekkorunkban magányosnak éreztük magunkat;
 • ha túl sok elvárást támasztottak velünk szemben, vagy támasztanak most is,

az egy alapállapot, amellyel szembe kell néznünk, és elfogadnunk, hogy ezek erősen hatnak ránk. Fel kell vállalnunk azt is, ha ez a hatóerő negatív, és fel kell ismernünk, hogy hogyan befolyásol bennünket. Ennek a felelőssége azonban már a miénk, és csakis a miénk.

Ha mindezt felismerve javítunk magunkon, a hozzáállásunkon, akkor előrébb léphetünk, és akár az ilyen reggeleket is másként tudjuk majd kezelni. Mert csak rajtunk múlik, mi hogyan hat ránk. Ez is a mi felelősségünk.

Kinek a felelőssége a munkahelyi gond?

Ahogy a munkahelyi gondokban is bőven benne vagyunk.

Teljesen egyértelmű, hogy napi megpróbáltatásoknak vagyunk kitéve a munkahelyünkön még akkor is, ha egyéni vállalkozók vagyunk. De

 • hogy hogyan kezeljük ezeket a helyzeteket,
 • hogy mennyire vesszük magunkra az ottani problémákat,
 • hogy inkább tudatosan, erősen és önbecsüléstől vezérelve dolgozunk-e,

az megint csak rajtunk múlik, azaz a mi felelősségünk.

Muszáj mindezekkel szembenéznünk és elfogadnunk, hogy tényleg rajtunk áll vagy bukik az életünk. Hogy ez nehéz? Nagyon.

A szembenézés nehézségei

Mindig rossz azzal szembesülni, hogy csinálhattuk volna jobban. De azzal is, hogy rossz irányban kerestük a hibát vagy a hibást. Nem azt akarom mondani, hogy minden rossznak az okozója te vagy, nehogy félreérts! De hogy tehetsz ellene, az biztos. Ez pedig csak úgy megy, hogy

 • szembenézel a gondjaiddal,
 • felelősséget vállalsz nemcsak a tetteidért, hanem a gondolkodásodért is,
 • felvállalod önmagadat,
 • és igyekszel úgy élni, hogy az neked jó legyen és másokon se lépj keresztül.

A jóga szellemisége, tanítása ehhez a legjobb segítség. A jógagyakorlatok közelebb visznek önmagadhoz, engedik meglátni az igazi, felszín alatt lapuló énedet, a jóga szellemi oldala pedig támogatja a mentális fejlődésedet is. Hogy mindezt hogyan, azt a Harmónia Jógastúdióban megtapasztalhatod. Látogass el hozzánk, és add meg magadnak az esélyt a jobb életre.

Szeretettel várlak.

Namaste