Gyakran vannak negatív gondolataid? Űzd el őket! A negatív gondolatok elkergetéséhez mutatok most két koncentrációs feladatot. Készen állsz?

Hogyan kergessük el a negatív gondolatainkat?

Biztos vagyok benne, hogy ez nagyon gyakori probléma mindenkinél. Úgy érezzük, hogy a gondolatainkat nem tudjuk befolyásolni, hogy nagyon sokszor és váratlanul jutnak eszünkbe szomorú, rossz, akár félelmetes dolgok is, és mi nem tudunk velük mit kezdeni. A negatív gondolatok rendszerint hirtelen bukkannak fel, és ha nem figyelünk rájuk, előbb-utóbb meg is maradnak.

De hogyan kergessük el őket? Hogyan érjük el, hogy ne kezdjenek el „uralkodni” felettünk?

Hogyan ürítsd ki az agyad?

„Gondolkodj pozitívan!” Biztosan hallottad már ezt a mondatot, és ha rendszeresen netezel, akkor napi szinten bele is futhatsz az ilyen idézetekbe, posztokba, de akár kommentekbe is. Ez így rendben is van, de sajnos azt csak kevesen teszik hozzá, hogy hogyan.

Nekem nagyon egyszerű a válaszom: a jóga ebben is segít. A jógázók már nagyon jól tudják, hogy a napi (vagy heti) gyakorlatok szerves része a meditáció is. Kérlek, ezt ne keverd össze az órák végi relaxációval, amelynek célja a lélek és a test összhangba hozása a testgyakorlás után.

A meditáció „feladata”, hogy kiürítve az agyat a végső tisztaságig – vagy akár úgy is mondhatnám, hogy  – ürességig eljussunk. Ez az üresség persze nem mentálisan vagy lelkileg értendő, hanem gondolati szinten. A sikeres meditációhoz ugyanis tiszta, gondolatmentes fej kell, amely hihetetlenül nehéz kihívás.

A negatív gondolatok elűzése koncentrációval

Ha most lefekszel a padlóra (az ágyba, a kanapéra) és megpróbálod kiüríteni az agyad, elsőre biztosan nem fog menni. Csak azt veszed észre, hogy összevissza cikáznak a gondolataid, és bárhogyan is erőlködsz, nem tudsz nem gondolkodni. Ezzel nincs semmi baj. De hidd el, hogy „csak” gyakorlás kérdése az egész.

Mivel azonban a sikeres meditáció teljes embert kíván, azaz testet-lelket-szellemet egyaránt, nem mindegy, hogy a te hármasod milyen állapotban van. A jóga éppen azt a célt szolgálja, hogy a tanításait követve a te hármas egyensúlyod kialakuljon és egymást segítve meditálhass.

Tudom, hogy ez most nagyon távolinak tűnik, ezért elmondom, hogyan tanulj meg – mindenekelőtt –koncentrálni. A koncentráció fontos alap mind a jógában, mind a gondolatok kiürítéséhez vezető úton.

Hogyan tanulj meg koncentrálni?

Számos feladat és gyakorlat kering a neten, de én most csak kettőt említenék meg. Úgy gondolom, ha ezeken „edződsz” ugyanúgy sikeresen el tudod majd kergetni a negatív gondolataidat, mintha százféle módszert próbálnál ki.

  1. A legegyszerűbb koncentrációs feladat a „gyertyateszt”:

Gyújts meg egy gyertyát, ülj le mellé és nézd. Igyekezz csak arra figyelni, hogyan mozog a láng, milyen színe van, hogyan fogy el apránként a gyertya. Javaslom, hogy egy egyszerű, vékony, ún. háztartási gyertyával próbálkozz, mert azon könnyebben tudod követni a változásokat. Ha így teszel, arra leszel figyelmes, hogy valóban nem gondolsz semmi másra, csak erre a három dologra. Minél többször gyakorlod ezt a feladatot, annál könnyebb lesz később csak két változásra, majd csak egyre (pl. a gyertya elfogyására figyelned.)

  1. Imaginációs gyakorlat

A második gyakorlat talán egy kicsit nehezebb, viszont nem kell hozzá semmilyen eszköz, csak a csönd és te. Helyezkedj el kényelmesen, csukd be a szemeidet, és képzelj el egy közlekedési lámpát. A piros nemet jelent, a sárga talánt, a zöld igent. Ha sikeresen elképzelted az eszközt, és már szinte valóságossá vált, akkor feltehetsz magadnak kérdéseket, amelyekre választ vársz. Figyeld közben a lámpádat, hogy épp melyik szín gyullad ki.

Ennek a gyakorlatnak kettős szerepe van:

  • egyrészt választ kaphatsz saját magadtól számodra fontos kérdésekre (amelyekre esetleg eddig nem adtál őszinte feleletet magadnak),
  • másrészt szintén segít egy dologra koncentrálni.

Biztos vagyok benne, hogy ez alatt az imaginációs gyakorlat alatt nem szánkáznak a gondolataid.

Milyen gyakran végezd el ezeket a feladatokat a negatív gondolatok elűzéséhez?

Nem kell naponta gyakorolnod, ha nem szeretnél, én mégis azt mondom, érdemes. A koncentráció megtanulása ugyanis az egyik leggyorsabb út nemcsak a jógagyakorlatok sikeres elvégzéséhez, hanem a meditáció sikerességéhez is. És mi történik mindeközben a negatív gondolatokkal?

  • Szinte azonnal észre fogod venni, ha rossz gondolataid támadnak;
  • azokat meg fogod tudni fogni és
  • egy egyszerű gondolati mozdulattal eltávolítani.

Úgy képzeld el, mintha elcsípnéd a gondolatot a fejedben az ujjaiddal, és kihajítanád a fejedből. Ha úgy érzed, akár ez is menne már, próbáld ki. De ne feledd, ehhez oda kell figyelned magadra, hiszen ez is jóga. A jóga pedig, tudod, a befelé figyelés művészete is.

Maradj velem továbbra is, hamarosan hozom a következő „gondolkodnivalót”.

Namaste