A jóga ma szabadon gyakorolható. De ez nem volt mindig így. Betiltották, büntették, amíg rá nem jöttek, hogy a jóga egy igazi csoda. Ünnepelj velünk te is!

Boldog Szülinapot, Jógázók!

 

Igen, most magunkat köszöntöm. Tortát ugyan nem sütöttem, de azt hiszem, egy jógát gyakorló embernek nem is ez a legfontosabb. Arra gondoltam, inkább mást hozok ajándékba: egy kis mesét. Mesét arról, hogyan is jutottunk el addig, hogy ma szabadon taníthatjuk a jógát. Mert bizony voltak nagyon mostoha idők is a magyarok életében.
Tudtad, hogy a jóga sokáig csak az értelmiség „sportja” volt? Bizony, Magyarországon eleinte csak a képzőművészek, színészek, zenészek jógáztak. Persze ez nem volt véletlen, hiszen a jóga hazánkban elég mostoha helyzeteket élt meg. Most ez hihetetlennek tűnhet, de bizony hosszú évtizedekre még be is tiltották. Hogy miért? Mert az ember minden ismeretlentől fél, főleg ha az távoli országból, fura kinézetű emberektől érkezik. Pedig a kezdetek ígéretesek voltak.

 

Varázsló jógik Magyarországon

Történt egyszer, pontosabban 1893. 09. 11-én, hogy Chicagóban megrendezték az első Világvallások Parlamentjét. (Látod a dátumot? Hmmm.) Ezen a parlamenti találkozón a világ vallási képviselői ültek össze, hogy megismertesség egymással filozófiájukat, vallási tanaikat. Itt figyelt fel először igazán a világ a hinduizmusra, a védánta filozófiára és a jógára. A hindu vallás képviselője ugyanis annyira karakteres, sőt karizmatikus egyéniség volt, hogy az emberek itták a szavait. A hinduizmus bizonyos tanai így villámgyorsan terjedni kezdtek. Röpke három év múlva már hazánkba is elért a hír.

Az 1896-os milleniumi ünnepségek keretében érkeztek Magyarországra az első jógik, aki valószínűleg nagyon jó marketingesek is voltak. A legenda szerint nyolc napra üvegkoporsóba fektették magukat, és pünkösdvasárnap este hét órára időzítették a felkelésüket. Gondolhatod, mekkora „varázslás” volt ez. Mindenki azonnal ismerni akarta a titkukat, a jóga titkát.

Umáró Szingh az első hazai jógaoktató így szinte nyílt kapukat döngetett, amikor ismert feleségével, a magyar Maria Antoinett Gottesmann művésznéven karriert befutott operaénekesnővel tanítani kezdett. Az más kérdés, hogy csak azért tartózkodtak épp Magyarországon, hogy itt születhessen meg a gyermekük, de az első világháború miatt jó ideig nem is térhettek vissza Indiába. Mit csináltak hát? Jógát kezdtek tanítani.

A negyvenes évekre már egyre többen megismerték ezt az új világszemléletet, gondolkodást, életmódot, és amikor 1941-ben Selva Raja Yesudian és Haich Erzsébet megnyitotta Budapesten Európa első jógaiskoláját, már nagyon sok követőjük volt. (Csak zárójelben jegyzem meg, hogy ebben az esetben „Böske” volt az, aki Yesudiant bevezette a jóga rejtelmeibe és nem fordítva. Vannak még csodák, igaz?)

Híres magyar jógázók

Tamkó Sirató Károlyról már biztosan hallottál. Vagy ha nem, a viccesebb verseiről. Ő például Yesudianéknak és a jógának köszönhetően gyógyult meg számos súlyos betegségből. Sőt, a hetvenes években jógaiskolát is nyitott. De Kodály Zoltán, Jászai Mari, Fábry Károly, Dienes Valéria és Dienes Pál is elsajátították az új tanokat. Mert a jóga testükre gyakorolt hatása és egészségükben játszott szerepe vitathatatlanul csodás volt. Szerintem ezt már te is tudod.

Aztán persze közbeszólt a politika. Az 50-60-as években betiltották a jógát és csak a 70-es években engedtek egy kicsit a szorításon. Akkorra ugyanis már hivatalosan is elismerték, hogy a jóga egészséges. A spirituális vonaláról azonban nem volt szabad beszélni. Persze hithű „lázadók” mindig is akadtak, így szabizdat módon terjesztették a jóga igazi lényegét. Ilyen meghatározó magyarok voltak dr. Weninger Antal és Lemhényi Zoltán is.

A viszontagságos időkre jellemző, hogy Lemhényit annyian bántották a hetvenes években, hogy Svédországba költözött és onnan folytatta harcát a jógáért. Kintről, „svédként” ugyanis könnyebb volt behozni Magyarországra ezt a filozófiát, mint helyből. Élete végéig ezért fél évig hol Svédországban, hol itthon dolgozott. Ő tartotta az első csoportos jógaórákat is.

Egy kis jóga-meglepetés neked

Csak a rendszerváltozás után lett jobb a helyzet. De még így is csak hosszú évekkel később, 1999-ben alakult meg a Magyar Jóga Társaság. Ennek éppen idén lesz 20 éve. Mi lenne, ha 2019-ben te is velünk ünnepelnéd ezt a születésnapot? Mondjuk sok-sok jógaórával a Harmónia Jógastúdióban. Februárban hozok is ehhez egy kis meglepetést. Mert azért csak kellene valami ajándék is, nem igaz? Maradj velünk, kövess bennünket a Facebookon is, mert hamarosan elárulom, mi az.

 

Namaste

.